Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Pronašli ga u šumi, a sada je u Albaniji pokazao što sve zna

Na teren sa svojim vlasnicima i trenerima kreću onog trena kad ih pozove Međunarodna organizacija za spasilačke pse. Psi tragači s vlasnicima stigli iz potresom srušene Albanije

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
8 komentara

Django, Gizmo, Lars, Darma, Tomas... hrabri su psi tragači koji su se u petak sa svojim vlasnicima i trenerima vratili iz Albanije kući. Potres je Albaniju pogodio u utorak u zoru, a hrvatski su četveronožni tragači na mjestu tragedije bili već predvečer, njih osam.

DLAKAVI HEROJI Psi koji su spašavali stradale u Albaniji vratili se u Hrvatsku

Uspjeli su, kako doznajemo, pod ruševinama namirisati pet žrtava. Nažalost, preminulih. Jedan od pasa iz tima jest i Django, mješanac kojeg je netko prije četiri i pol godine ostavio da ugine u šumi. Sudbina mu je, zahvaljujući Igoru Goreti iz Zagreba, odredila da ostane na životu, i postane izvrstan tragač. Zato ga i izdvajamo u ovoj priči, iako su svi psi u Albaniji odradili važan posao, zajedno, i u koordiniranim akcijama. 

- Djanga i njegova brata našao sam u šumi u Podravini, prljave, smrdljive, pune krpelja. Uzeo sam ih kući, doveo u red, živnuli su, Django čak i previše - kaže kroz smijeh Igor i dodaje kako je Django, danas skoro petogodišnjak, pas u “najboljim” godinama, oduvijek vrlo živahan. Igor je oba psa planirao udomiti, radio je na njihovoj socijalizaciji, od početka su radili i na osnovnim komandama, no za Djanga je bilo teško naći dom, bio je preživahan. Igor je na kraju shvatio da će se, tako svojeglav i sklon lutanju, Django teško s nekim “skućiti”, pa ga je zadržao u svom stanu u Zagrebu. Goreta je volonter Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, čiji su psi, zajedno s psima Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, pomagali pronalaziti žrtve potresa u Albaniji. 

TRAŽE STRADALE U ALBANIJI Dlakavi heroji: Trenirali cijeli život za ovo, oni su profići

- Django je treniran da pronalazi žive, ali s obzirom na njegovu reakciju na oba radilišta na kojima je sudjelovao, zaključio sam da je ulovio miris, koji nije bio miris žive osobe. Kasnije se pokazalo da je doista bilo tako - kaže Igor.  Pojašnjava kako ni jedan pas  ne može pristupiti žrtvama, pogotovo ne u fazama "grube detekcije", u kojima je Django sudjelovao. Nije treniran pratiti miris mrtve osobe, to su odradili drugi, za to trenirani psi. Svi zajedno u akciji pomažu svojim vodičima  da utvrde na koje se ruševine fokusirati, a koje u pretrazi eliminirati. 

Psi koji su pomagali u Albaniji imaju od tri, do čak trinaest godina, koliko broji Lars, border collie. Čokoladni labrador Gizmo specifičan je pak po tome što ne laje kad pronađe žrtvu nego silovito kopa i grebe, doznajemo. Svi su psi, zajedno sa svojim trenerima, u Albaniji odradili velik posao, i vratili se sretno kući. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message