Obavijesti

News

Komentari 9

Čudo u Japanu: Dječaka (16) i baku našli žive ispod ruševina

Čudo u Japanu: Dječaka (16) i baku našli žive ispod ruševina
17

Službeni broj poginulih je 8.277, a policija je izvijestila kako će samo u prefekturi Miyagi biti više od 15.000 poginulih. U skloništima diljem zemlje je 360.000 ljudi

VIDEO

Pratite stream japanske TV NHK
Posljednja informacija

21.28 - Američki predsjednik Barack Obama je rekao kako su Amerikanci i Japanci veliki prijatelji. Dodao je kako će se Amerikanci s Japancima moliti, biti uz njih i pomagati im sve dok kriza ne prođe, javlja CNN. 

19.40 - Japanska vlada je stanovnicima Fukushime preporučila da ne piju vodu iz slavina jer bi mogla biti kontaminirana. 

18.50 - Policija pretpostavlja kako bi broj žrtava potresa i tsunamija u Japanu mogao biti i do 15.000, javlja Kyodo. 

18.22 - Tank bi trebao raskrčiti ruševine nuklearke Fukushima I, javlja NHK. Na tenk će pričvrstiti žlicu buldožera kojom će micati ruševine i tako napraviti put radnicima do zgrada reaktora. Za krčenje su odlučili upotrijebiti tenk jer će metalni oklop zaštititi vojnike od zračenja. 

16.00 - Japansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da su ograničili prodaju povrća na području oko nuklearke Fukushima, nakon što su utvrdili da je radijacija povišena u još povrća. Nissan je izvijestio da će u ponedjeljak nastaviti proizvodnju autodijelova u šest tvornica, a proizvodnju automobila nastavit će od četvrtka.

14.55 - AP prenosi kako su 2 od 6 reaktora sada pod kontrolom, nakon što su završili hlađenje bazena s istrošenim gorivim šipkama. Kyodo prenosi kako su temperature pale ispod 100 stupnjeva

14.30 - Japanski premijer Naoto Kan u ponedjeljak će posjetiti područje gdje je teško oštećena nuklearna elektrana Fukushima

14.00 - Radnici u elektrani Fukushima završili su za nedjelju radove na polijevanju reaktora 4

12.30 - Službeni broj poginulih popeo se na 8.277. Nestalih je 12.722, a više od 2600 ljud je ozlijeđeno

12.00 - Stabilizirao se i reaktor 6 u elektrani Fukushima. 

11.15 - U Fuksuhimi su po drugi put počeli polijevati reaktor 4 vodom

11.00 - Tajvanske vlasti izvijestile su da su u grašku iz Japana otkrili zračenje, ali da je razina ispod dopuštenih granica. 

10.00 - Japanska vlada izvijestila je da će zatvoriti nuklearnu elektranu Fukushima, oštećenu u potresu i tsunamiju, kada reaktore koji su se pregrijavali dovedu pod kontrolu

9.30 - Tokijska tvrtka TEPCO javila je da su uspjeli uključiti električnu energiju u reaktoru 2 nuklearne elektrane Fukushima. Iz Vlade su izvijestili kako su u uzorcima špinata i mlijeka opet našli visoku razinu zračenja. Kažu da hrana nije završila na tržištu te da ne predstavlja značajnu prijetnju za zdravlje.

Preživjeli na jogurtu, vodi i soku iz hladnjaka

Staricu (80) i dječaka (16) spasitelji su pronašli žive ispod ruševina, devet dana nakon potresa. Našli su ih u gradu Ishinomaki u teško pogođenoj prefekturi Miyagi. Četiri policajca tražili su preživjele u gradu i našli dječaka koji je na krovu kuće zvao u pomoć. 

Sumi Abe i unuka Jina spasitelji su hitno prebacili u bolnicu, a srećom nisu imali nikakvih ozljeda. Dječak je jedino bio pothlađen, izvijestila je policija. Njima je dječak rekao da su u kući zaglavili od potresa te da su jeli jogurt i pili vodu i kolu koju su imali u hladnjaku, javlja Kyodo.

Više od 20.000 mrtvih i nestalih

Policija je izvijestila da će biti više od 15.000 mrtvih samo u prefekturi Miyagi, nakon razornog tsunamija i potresa. Devet dana nakon potresa u skloništima je oko 360.000 ljudi, a službeni broj poginulih popeo se na 8.133 te 12.272 nestalih. 

Spasitelji su u subotu u ogradu Otsuchiju pronašli tijelo gradonačelnika Koki Katoa koji je nestao u tsunamiju. U tom je trenutku imao hitan sastanak ispred poglavarstva.

Iz Vlade su u nedjelju izvijestili kako je u nuklearnoj elektrani Fukushima stabiliziran pritisak te neće morati ispuštati radioaktivne plinove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."