Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
70 komentara

Propisima protiv tradicije: Ukinuli kumice na tržnici

Sir i vrhnje dio su baštine, a nelogičnim propisima onemogućuju prodaju. Kumice od ponedjeljka za prodaju sireva moraju imati rashladnu vitrinu

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
70 komentara

Od čega ćemo sad živjeti? Na Dolcu sir i vrhnje prodajem 45 godina, a sad su nam rekli da to  više ne smijemo, očajna je Branka Blatužić iz Lupoglava nedaleko od Dugog Sela.
Ona i njezin suprug žive od 1700 kuna mirovine, a preživljavali su zahvaljujući prodaji domaćeg sira i vrhnja na zagrebačkoj tržnici. No u petak su ih obavijestili da više ne dolaze jer se od ponedjeljka sir i vrhnje više neće smjeti prodavati na tržnicama.
- Prema novom Zakonu o prometu hrane, za sireve bi trebali imati rashladne vitrine. Treba to regulirati, no sir i vrhnje su tradicija. U Zagrebu se na placu prodaje 160 godina, a na Dolcu od 1930. i nikad se nitko nije otrovao. Nadamo se da će zakonodavac uvidjeti pogrešku - rekao je Miro Pupić Bakrač iz Tržnica Zagreb.
Sir je generacijama hranio mnoge seljačke obitelji, a zabranom prodaje na placu ide se na ruku velikim proizvođačima.

I BARROSO JE JEO NJIHOV SIR I DOMAĆE VRHNJE
Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, tijekom prvog posjeta Hrvatskoj 2006. posjetio je i Dolac te s tadašnjim premijerom Sanaderom probao domaći sir i vrhnje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message