News

Komentari 29

Podržali Bandićev proračun, vrtići poskupljuju od 1. srpnja

Podržali Bandićev proračun, vrtići poskupljuju od 1. srpnja

Davor Bernardić kaže kako bi bilo licemjerno od njega da kritizira predloženi proračun, a onda kasnije da zažmiri na sve to i da ga podrži u Gradskoj skupštini

Gradonačelnik Milan Bandić može odahnuti. Njegov proračun težak 6,9 milijardi kuna za 2011. godinu prošao je u Gradskoj skupštini, a za njega je glasalo 32 zastupnika. Protiv su bili HDZ-ovci te SDP-ovci Davor Bernardić, Martina Jović i Zvane Brumnić. HSLS bio je suzdržan. Bandićeve nove mjere za dječje vrtiće stupaju na snagu od 1. srpnja. Podsjetimo, vrtići će biti besplatni za obitelji koje imaju prihode do 2000 kuna mjesečno po članu kućanstva. Najveća razlika je u plaćanju roditelja koji imaju primanja od 2000 do 5000 kuna. Plaćanje s 1000 kuna smanjili su na 500, dok će oni s primanjima iznad 5000 kuna po članu kućanstva plaćati od 700 do 2000 kuna, a oni s primanjima iznad 8000 kuna plaćat će najviše, odnosno 2000 kuna.

Gradonačelnik Bandić se na kraju izglasavanja ponovno obratio zastupnicima u Skupštini:

- Na ovoj raspravi vidio sam nastupe od Obame do Chaveza, zastupnike koji treniraju svoje nastupe pred špiglom - zaključio je zadovoljno Bandić.

Bernardić svojom odlukom iznenadio kolege iz stranke

Unatoč tome što su se zastupnici SDP-a na sastanku dogovorili da će podržati Bandićev proračun predsjednik gradskog ogranka i kluba zastupnika SDP-a, Davor Bernardić najavio je kako on to neće učiniti. Bernardić se tako usprotivio dogovoru sa stranačke sjednice. No on je dosad uvijek govorio kako je proračun neprihvatljiv te tako pokazao da je dosljedan i da neće promijeniti mišljenje.

- Maskiranje pravih problema pričama o socijalnoj pravednosti je trik populističkog vladanja i skretanja pozornosti s bitnog čime se služio i Ivo Sanader. Znamo kuda to vodi. Doista bi bilo licemjerno da odavde ukazujem što sve ne valja, a kasnije zažmirim i to sve podržim - rekao je Bernardić.

Na hodnicima Gradske skupštine nastala je pomutnja zbog njegova govora. No iako većini SDP-ovaca to nije po volji kažu kako svako u njihovoj stranci ima pravo na svoje mišljenje. Na kraju svog govora Bernardić je citirao Ivicu Račana: "Vlast možemo izgubiti, ali obraz nikada". 

Čović: Zbog milijunskog duga Holdinga spreman sam i otići

Zvijezda aktualnog sata Gradske skupštine, nije kao do sada bio gradonačelnik Milan Bandić već Ivo Čović, predsjednik Uprave Holdinga. Zastupnici HDZ-a okomili su se na Čovića, pitajući ga hoće li dati mandat na raspolaganje jer je tvrtka u minusu od 300 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Holdinga objasnio je kako je razlog tog minusa dugovanje Grada prema ZET-u.

- Spreman sam ponuditi mandat na raspolaganje - rekao je Čović koji je objasnio kako se nada da će sindikati odustati od štrajka ukoliko se ne isplate božićnice. Dodao je kako će božićnice isplatiti prema kolektivnom ugovoru ukoliko ne postigne dogovor sa sindikatima.

Napao Bandića zbog nadstrešnica

 Marin Knezović iz SDP-a, kao i na svakoj sjednici, okomio se na gradonačelnika. Pitao ga je koliko je koštala izrada nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima. Pozvao se na napise u medijima prema kojima u prosjeku ta nadstrešnicama košta 100.000 kuna.

- Ako uzmemo da je stanica u prosjeku velika šest kvadratnih metara ispada da je kvadrat te nadstrešnice oko 2000 eura što je cijena kvadrata stana u dobrom dijelu Zagreba. Čisto sumnjam da se građani od kiše i snijega skrivaju u nadstrešnicama koje poput elitnih stanova imaju podove od bambusa ili talijanskih pločica - kazao je Knezović.

Bandić mu je kazao kako to pitanje treba uputiti Jelavićevom uredu. Dodao je da podaci o cijenama nisu točni te da ne treba vjerovati svemu što piše u novinama.

Najčitaniji članci