Obavijesti

News

Komentari 3

Proširenje EU s Crnom gorom na vrhu je prioriteta Komisije

Proširenje EU s Crnom gorom na vrhu je prioriteta Komisije
1

Prema posljednjem istraživanju, dvije trećine građana Crne Gore podržava članstvo u EU, dok je ta zemlja najviše od svih država zapadnog Balkana napredovala u pregovorima s EU-om

VIDEO

Proširenje EU bit će prioritet nove Europske komisije, rekao je u petak u Podgorici povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, navodeći da je njegova zadaća da barem jedna država iz regije bude spremna za članstvo do kraja mandata aktualne Europske komisije.

- To je poruka koju vam donosim, ali sve što radimo se temelji na vašim postignućima. Ne mogu ja biti uspješan ako vi niste - upozorio je Varhelyi.

Hrvatski prijedlog EU: Povećati maksimalno kašnjenje letova
Hrvatski prijedlog EU: Povećati maksimalno kašnjenje letova

On se u Podgorici susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem, predstavnicima oporbe, te s mitropolitom SPC-a u Crnoj Gori Amfilohijem s kojim je razgovarao o prevladavanju krize nastale usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Varhelyi je tijekom sastanka s Đukanovićem potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

- Zapadni Balkan će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti vjerodostojna geopolitička Komisija - rekao je Varhelyi.

Varhelyi smatra da će summit EU-zapadni Balkan koji će se održati u svibnju u Zagrebu biti poticaj za proširenje EU-a.

Predsjednik Crne Gore kazao je da je zadovoljan novim geostrateškim pristupom EK-a, jer je to ono na čemu je inzistirao u svim razgovorima s europskim dužnosnicima u prethodnom razdoblju.

Đukanović je, kako je priopćeno, pozdravio napore za konsolidacijom Europe, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da Crnu Goru ohrabruje ambicija nove Komisije i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego postanu članice budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Europe. 

Premijer Marković nakon susreta s europskim povjerenikom ponovio je da za Crnu Goru članstvo u EU nema alternativu, te je rekao kako očekuje da se ove godine otvori posljednje poglavlje 8 koje se odnosi na konkurentnost.

- Zajednička spremnost da ovo pitanje u daljem dijalogu razriješimo u najboljem interesu je pregovaračkog procesa. Odlučni smo zatvoriti seriju poglavlja za koje je postignuta interna spremnost - naveo je Marković.

Prema posljednjem istraživanju, dvije trećine građana Crne Gore podržava članstvo u EU, dok je ta zemlja najviše od svih država zapadnog Balkana napredovala u pregovorima s EU-om.

Otvorila je 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, ostalo je neotvoreno pregovaračko poglavlje 8 posvećeno konkurentnosti.

Ipak, kako dulje od godinu dana nije došlo do njegovog otvaranja, dio kritički nastrojenih medija i nevladin sektor u Crnoj Gori tvrde da je Europa zaustavila pregovore jer u posljednjem izvješću o napretku Crne Gore nije utvrđen dovoljan napredak na polju vladavine prava, dok su medijske slobode nazadovale.

Taj zaključak nikada nije službeno potvrđen iz Bruxellesa.    

EU: Dijalogom riješiti krizu nastalu usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nakon susreta s Markovićem, Varhelyi je pozvao sve u Crnoj Gori na dijalog o zakonu o slobodi vjeroispovijesti i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo.

- Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj način. Svijet vas promatra. Ovo je važno pitanje. Zainteresirani smo za dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo - rekao je Varhelyi.

Novi zakon bio je tema i njegova susreta s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohijem. Nakon sastanka iz mitropolije SPC priopćeno je da je Amfilohije ukazao na ključne prigovore SPC povodom načina donošenja i samog sadržaja zakona, koji je po mišljenju Crkve, antiustavan i diskriminatoran.

Hrvati su četvrti u svijetu po odljevu mozgova mladih ljudi
Hrvati su četvrti u svijetu po odljevu mozgova mladih ljudi

Razgovor je, kako je priopćeno, završen u obostranoj nadi da će suradnja biti nastavljena, a rješenje postignuto.

Premijer Marković rekao da se Crna Gora trenutno suočava s negativnom kampanjom praćenom agresivnom kampanjom dezinformacija. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao je on, donesen je u skladu s najboljom međunarodnom praksom i preporukama Venecijanske komisije.

- Upoznao sam povjerenika s pozivom mitropolitu Amfilohiju da sagledamo stanje i razmotrimo potpisivanje temeljnog ugovora. Tako demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog rješavamo dileme i tako jačamo odnose - rekao je Marković.

Varhelyi se u Podgorici sastao i s predstavnicima crnogorske oporbe, koju je, kako je rekao, zamolio za suradnju s crnogorskim vlastima u ispunjavanju uvjeta na putu ka punopravnom članstvu te zemlje u EU-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.