Obavijesti

News

Komentari 2

Prosječna plaća 1.130 eura, žene su potplaćenije od muškaraca

Prosječna plaća 1.130 eura, žene su potplaćenije od muškaraca

Najviša prosječna plaća za žene je u informacijama i komunikacijama, 1.430 eura, a za muškarce u financijama i osiguranju, 1.837 eura. Žene su radile 171 sat, muškarci sat više, ali je satnica za žene 41 cent manja

VIDEO

Prosječna mjesečna neto plaća u pravnim osobama u ožujku je iznosila 1.130 eura, bruto pak 1.556 eura, izvijestio je Državni zavod za statistiku. Žene su, pritom, i dalje manje plaćene od muškaraca - prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za prvo tromjesečje 2023. iznosila je 1.069 eura za žene, a 1.145 eura za muškarce.

Prosječna neto plaća porasla je nominalno za gotovo 12 posto u odnosu na ožujak prošle godine, realno za 1,1 posto. Nominalni iznos je onaj koji dobijemo, a realni pokazuje koliko si dobara i usluga s tom plaćom možemo i priuštiti. Plaća nam može porasti, ali ako je više od nje rasla i inflacija, realno povišica ne znači da više i imamo. 

Najviša prosječna mjesečna neto plaća u ožujku je isplaćena u djelatnosti Informacijske uslužne djelatnosti, 2.327 eura, a najniža u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti, 738 eura, kaže državna statistika.

Polovica zaposlenih zarađuje više od 946 eura, polovica manje od toga

Medijalna neto plaća za ožujak 2023. iznosila je 946 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1. 261 euro. To znači da je polovica zaposlenih primila plaću manju od tih iznosa, a polovica veću. 

Za prvo tromjesečje ove godine žene su imale najvišu neto plaću u djelatnosti Informacije i komunikacije, u iznosu od 1.430 eura, a najnižu u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 853 eura. Prosječna neto plaća za muškarce bila je najviša u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, u iznosu od 1.837 eura, a najniža u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima,  891 euro.

U prvom tromjesečju 2023. žene su imale prosječno 171 plaćeni sat, a muškarci 172. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za prvo tromjesečje 2023. za žene je iznosila 6,10 eura, a za muškarce 6,51 euro. 

U travnju ove godine broj ukupno zaposlenih u Hrvatskoj iznosio je 1,6 milijuna, što je 0,9 posto više u odnosu na travanj prošle godine.

Broj nezaposlenih u travnju 2023. u odnosu na ožujak 2023. pao je za 5,9 posto, a broj nezaposlenih žena za 5,7 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti je iznosila  6,1 posto, a za žene 7,2 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu