Obavijesti

News

Komentari 114

Prošla kroz Hrvatsku: Švedska vraća kući najstariju izbjeglicu

Prošla kroz Hrvatsku: Švedska vraća kući najstariju izbjeglicu
4

PREŠLA PUT IZ PAKLA Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, govorila je Afganistanka Bibihal Uzbeki (106) prije dvije godine kada je prolazila kroz Hrvatsku

VIDEO

Švedska Agencija za migracije odbila je zahtjev za azil koji je predala Bibihal Uzbeki (106) iz Afganistana. Kažu kako se sada može vratiti u Afganistan ili u bilo koju drugu državu koja ju je voljna primiti.

Odluku su obrazložili tvrdnjom da situacija u Afganistanu nije toliko alarmantna te da izbjeglice iz te države nemaju razloga za ostanak u Švedskoj.

Bibihal Uzbeki je iz rodnog Kunduza s 15 članova obitelji pobjegla kroz Iran, Tursku, Grčku i Hrvatsku stigla u Skaraborg u Švedskoj gdje je zatražila azil. Ondje joj žive unuci. Onemoćalu staricu tijekom napornog putovanja sinovi su nosili na leđima do Njemačke, a ondje su dobili kolica.

Crveni križ

Dok je bila u Hrvatskoj u listopadu 2015. razgovarali smo s njom u prihvatnom kampu u Opatovcu.

- Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, zahvaljivala se tada  Bibihal Uzbeki.

- Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama. Ni sama ne znam koliko sam granica, a pogotovo kilometara prevalila u ovih 20 dana, otkako smo se zaputili iz Kunduza na ovaj put pun neizvjesnosti do Švedske . Tamo idemo kod unučadi - ispričala nam je Bibihal.

Davor Javorović/Pixsell

Kazala nam je da joj je najteže bilo u planinama Irana, jer su taj put morali prevaliti pješice. Nije bilo autobusa, vlakova ili auta, sin Muhamed Uvla (67) uglavnom ju je nosio na leđima , a pomagao mu je sin Muhamed (20). Između Turske i Grčke plovili su 'po velikim valovima u malenom čamcu'.

Nakon što su joj u Afganistanu poginula dvojica sinova, ona i njezina obitelj više nisu vidjeli nikakvu perspektivu.

- Svi mi hoćemo i želimo bolju budućnost . Možda ja to i neću doživjeti, ali ne mogu dopustiti da moja djeca, unuci i praunuci to ne ostvare - kaže Bibihal Uzbeki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"