Obavijesti

News

Komentari 354

'Krvlju smo platili slobodu, mi smo ponosni na našu povijest'

'Krvlju smo platili slobodu, mi smo ponosni na našu povijest'
23

Da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija. Ne bi bila cjelovita, ne bi imali autocestu, ne bi uživali u ljepotama Plitvica, a Karlovac i Sisak bili bi na prvoj liniji fronte, rekao je Plenković

VIDEO

U Kninu se danas obilježava 24. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja. U gradu se danas okupio cijeli državni vrh, a program obilježavanja trajat će do kraja dana. 

Pokretanje videa...

01:40

>>>>Pratite tijek događanja:

13.30 - Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić poručio je u ponedjeljak, prevodeći svetu misu za Domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta da u Kninu povijest nije šutjela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

Služeći misu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice operacije "Oluja", na kojoj je bio i državni vrh, Puljić je kazao kako branitelji nisu bez razloga nosili Gospinu krunicu oko vrata, a po brojim skloništima i obiteljskim ognjištima toga vremena nizala su se zrnca krunice i molilo "Zdravo Marijo".

"Uz Gospinu pomoć dogodila su se brojna čudesa koja se ljudski ne mogu razumjeti jer kako objasniti čudo slobodne i neovisne države koju ispočetka nisu željeli svjetski i europski moćnici, kako razumjeti čudo što smo ne samo obranili svoje ognjište nego i preživjeli užas razaranja i strategiju spaljene zemlje, već i to da nitko nije umro od gladi, ostao nezbrinut kad mu je dom bio razrušen", rekao je Puljić.

Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

12.55 - Gotovo tisuću branitelja iz cijele Istre, pripadnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici policije, županije i istarskih gradova sudjelovalo je u 7. tradicionalnom mimohodu koji je u ponedjeljak održan u Puli u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. 

Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti započelo je u pulskoj Katedrali gdje je služena sveta misa, a potom su izaslanstva udruga branitelja, Istarske županije i Grada Pule položili vijence na Središnji križ na pulskom gradskom groblju te u Parku Franje Josipa, gdje je formirana kolona za svečani mimohod.

Predvođeni stjegonošama koji su uz državni i županijski barjak nosili ratne stjegove jedinica, sudionici mimohoda prošli su kroz središte grada, a svoj put su završili u parku Doma hrvatskih branitelja gdje je za sve sudionike priređen kulturno-umjetnički program.

U mimohodu su u pratnji Puhačkog orkestra Grada Pule i pulskih mažoretkinja bile istaknute zastave jedinica koje su sudjelovale u ključnim akcijama u Domovinskom ratu, poput 119. i 154. brigade, specijalne postrojbe policije Bak Istra, 35. inženjerijske bojne, postrojbe Vanga, ali i zastave udruga proizašlih iz Domovinskog rata,

"Jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, 5. kolovoza, kada je Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i godišnjica vojno-redarstvene akcije "Oluja" obilježavamo najvećim mimohodom u našoj državi", rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši kako u Hrvatskoj "imamo na što biti ponosni i na što biti zahvalni".

Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

"Po sedmi put prodefilirali smo ulicama grada i na taj smo način obilježili taj svijetli i svečani trenutak. Istra a time i grad Pula trebaju biti ponosni na sve branitelje iz Istre, na njihov ratni put koji je prošao bez ikakve mrlje. Smatram da nam svima može biti na čast i ponos cjelokupni ratni put naših hrvatskih branitelja iz Istarske županije u Domovinskom ratu, a posebno podatak da je upravo naša Istra imala najveći odaziv u vojsku od svih hrvatskih županija tijekom rata", poručio je Miletić.

Ustvrdivši kako se Danom pobjede, Danom domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja prisjećamo svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju moderne i demokratske Hrvatske, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin istaknuo je da su upravo tog dana postavljeni temelji prema jednoj svjetlijoj budućnosti. 

"Cijena slobode koju je platila Hrvatska bila je iznimno visoka jer je rat iza sebe ostavio poginule i teško ranjene branitelje, brojne civilne žrtve, razrušena i uništena mjesta te obitelji bez domova", zaključio je Radin, dodavši kako je na svima danas odgovornost da nastavimo putem mira i napretka.

12.51 - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u ponedjeljak je u Kninu komentirao događaj na Sinjskoj alki, prilikom koje je upravo on dobio najglasniji pljesak publike, rekavši da pljesak nije bio upućen njemu već gradu Vukovaru i njegovim braniteljima.

"Pljesak koji je upućen gradonačelniku Vukovara prvenstveno je upućen braniteljima grada Vukovara, s obzirom što grad Vukovar i njegovi branitelji predstavljaju za stvaranje Hrvatske države. Mislim da je taj pljesak veliko priznanje njima i gradu Vukovaru", poručio je Penava.

Penava je također komentirao VRO Oluju i što za njega znači grad Knin.

"Uvijek je ovdje poseban osjećaj doći, definitivno ta jedna emocija i veličanstvena pobjeda Hrvatske vojske, s kojom smo na veličanstven način demonstrirali u najtežim uvjetima koliko je učinkovita vojska te smo vratili okupirana područja i stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", naglasio je Penava.

Dodao je kako je "sve ostalo povijest" te da nam ostaje izrađivati hrvatsko društvo da bude "što više po mjeri hrvatskog čovjeka i svih građana koji u Hrvatskoj žele živjeti".

Penava je komentirao i jučerašnji govor predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pritom ustvrdila "kako ju je gotovo grizla savjest" te da je htjela "uhvatiti pušku i otići na bojište".

"Zločesto je baš na današnji dan komentirati takve stvari. Ovo je jedno grandiozno djelo povijesnog karaktera za hrvatski narod i državu, i sve drugo na ovaj dan osim slavlja je po meni suvišno", zaključio je Penava.

Novinari su Penavu upitali i u kakvim je odnosima s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika te stranke.

"Ponavljam, odvlačimo pozornost od bitnih stvari. Nisam u kontaktu godinama, žao mi je što nisam, razdvojili su se putevi", zaključio je Penava.

Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

12.35 - Ministar Medved se osvrnuo na komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ponovivši da Hrvatima, koji su slobodu platili krvlju, ne treba tumačiti povijest.

- Mi smo stvarali noviju hrvatsku povijest i svjedoci smo toga vremena te nam nitko ne treba tumačiti našu povijest. Svoju slobodu smo krvlju platili. Ponosni smo na svaki detalj naše povijesti i što smo pripadali generaciji s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, rekao je.

12.15 - Pripadnici HOS-a, predvođeni Antom Skejom, prošetali su Kninom i nekoliko puta uzviknuli pozdrav "Za dom spremni", javlja N1.

10.34 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak u Kninu da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu, što je početna točka s koje se treba početi graditi budućnost, a za što je potreban netko sa stavom.

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Bernardić je rekao da je Oluja simbol pobjede, ali i slobode koja je izborena da bi ljudi mogli stvarati, graditi i raditi u Hrvatskoj, te živjeti dostojanstveno od svog rada, a ne da moraju iseljavati u Irsku ili Njemačku.

"Zato danas odajemo dužno poštovanje svim hrvatskim braniteljima, a pogotovo onima koji su dali svoj život za domovinu. Odajemo i dužno poštovanje svim civilnim žrtvama rata. Ne ponovilo se", poručio je Bernardić u Kninu, gdje prisustvuje svečanosti obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja.

10.33 - U zračnom programu sudjelovali su mimoletom borbeni zrakoplovi  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje"  je iznad Kninske tvrđave izvela je svoj program . Tijekom svečanosti na Kninskoj tvrđavi ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24 obljetnicu VRO Oluja.

Knin: Mimolet zrakoplova i program akrogrupe HRZ-a Krila Oluje

Po završetku programa na Kninskoj tvrđavi nazočni su se mimohodom uputili prema crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena svet misa za Domovinu. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

10.15 - Počeo je program "Krila Oluje". Knin nadlijeću vojni zrakoplovi.

10.00 - Čitaju se imena poginulih i nestalih branitelja u akciji Oluja.

9.44 - Počeo je drugi dio službenog programa, onaj na kninskoj tvrđavi. Uz izvođenje himne, podignuta je hrvatska zastava.

8.54 - Svaki put kad sam u Kninu prolaze me trnci jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija predsjednika Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi, postao je naša stvarnost, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

- Poslali smo poruku svijetu da imamo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. to pravo spremni smo braniti pred bilo kime i bilo čime, sada i zauvijek. Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje...Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Mi smo ti koji snose tu odgovornost, svi mi, jer ovo je naša domovina, jedna i vječna i upravo ovdje citirat ću generala koji je rekao:

- Rat je gotov, okrenimo se budućnosti, rekla je predsjednica.

Dodala je kako je naš zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek. 

8.45 - Neka je slava svim junacima koji su dali živote za to da bi svi mi i buduća pokoljenja živjeli u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Ovdje odajemo počast i Josipu Briškom koji je dao svoj život u Afganistanu. Moramo biti svjesni da su sve vrijednosti koje smo postigli u Domovinskom ratu utkane u našu domovinu. Budućnost Hrvatske ovisi o nama, toga moramo biti svjesni, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Odlučni smo što prije nabaviti borbene avione'

8.34 - Oluja je bila trenutak koji je promijenio povijest. Taj datum ima poseban značaj za sve nas, rekao je na početku svog govora premijer Plenković:

- Oslobodili smo naš teritorij i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan. Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za sve žrtve Domovinskog rata. Radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. Naša djeca moraju znati, da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija. Ne bi bila cjelovita, ne bi imali autocestu, ne bi uživali u ljepotama Plitvica, a Karlovac i Sisak bili bi na prvoj liniji fronte. 

Plenković je dodao i kako smo odlučni u nastojanjima da što prije nabavimo borbene avione kako to i priliči jednoj članici NATO-a.

8.31 - Govor je održala predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir:

- Srbiji smo ponudili suradnju i otvorili vrata, a zauzvrat smo tražili samo istinu. Nismo je dobili, oni šute o našim nestalima, a hrvatski narod nitko ne može poniziti. 

Pripreme za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

8.00 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Trg dr. Ante Starčevića u Kninu. S njom su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved...Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima, ali i nedavno poginulom pripadniku hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu Josipu Briškom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 354
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti