Prošli tjedan fiskaliziran devet posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godine | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Prošli tjedan fiskaliziran devet posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godine

Prošli tjedan fiskaliziran devet posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019. godine

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 30 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa

VIDEO

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 22 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020., a za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 11. do 17. listopada u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,1 milijardu kuna, što je za 743,7 milijuna kuna ili 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 18 posto, na 43,6 milijuna.

Fiskalizacija: Prošli tjedan iznos računa 17 posto veći nego u istom razdoblju 2019. godine
Fiskalizacija: Prošli tjedan iznos računa 17 posto veći nego u istom razdoblju 2019. godine

Za 19 posto porastao je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 14 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 26,8 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 2,8 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo devet posto više, njih 5,8 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 66 posto, na 365 milijuna kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano četiri posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za devet posto.

Pritom je u trgovini za jedan posto bio veći broj računa, a za 12 posto njihova vrijednost, dok je u ugostiteljstvu i turizmu prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 22 posto, a njihova iznosa za četiri posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini veća za tri posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 11. do 17. listopada u odnosu na tjedan od 4. do 10. listopada ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja i iznosa računa za po tri posto.

Pritom su i u trgovini broj i vrijednost računa bili veći za istovjetne postotke od po tri posto, dok je pak u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa bio veći za četiri posto, a njihova vrijednost manja za isti postotak.

Od 22. veljače do 17. listopada vrijednost računa veća 30,4 milijarde kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 17. listopada ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 18. listopada 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa bio veći za 24 posto, a njihov iznos za 27 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 17. listopada ove godine fiskalizirano ukupno 1,5 milijardi računa, ukupnog iznosa 143,8 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 30,4 milijarde kuna.

Za 24 posto porastao je i broj izdanih računa u trgovini, na njih 939,8 milijuna, uz istovremeni skok njihove vrijednosti za 17 posto, na 93,7 milijardi kuna.

Fiskalizirali 4,6 milijarde prošli tjedan, 2 posto manje od 2019.
Fiskalizirali 4,6 milijarde prošli tjedan, 2 posto manje od 2019.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 212 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 76 posto, na 21,5 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za četiri posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 17. listopada 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 20. listopada 2019. godine fiskalizirano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.