Prošli tjedan izdano je čak 22 posto manje računa nego lani | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Prošli tjedan izdano je čak 22 posto manje računa nego lani

Prošli tjedan izdano je čak 22 posto manje računa nego lani
1

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 22 posto, a njihov iznos za 19 posto, pokazuju objavljeni podaci Porezne uprave

VIDEO

U razdoblju od 17. do 23. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 45,8 milijuna računa, što je za 22 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,32 milijarde kuna, što je za gotovo milijardu kuna, ili 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 18 posto, na 26,3 milijuna, a iznos računa za 9 posto, na 2,75 milijardi kuna.

Raste vrijednost računa, ali u odnosu na lani manja 17 posto
Raste vrijednost računa, ali u odnosu na lani manja 17 posto

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 29 posto manje računa, ukupno njih 8,66 milijuna, a iznos je smanjen za 35 posto, na 849,1 milijun kuna.

Pad broja i vrijednosti računa na tjednoj razini

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 10. do 16. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je prošloga tjedna za jedan posto, dok je iznos manji za šest posto.

Pritom je u trgovini vidljivo povećanje broja računa za jedan posto, dok je za isti postotak manja njihova vrijednost.

U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za osam posto, a njihova vrijednost je za 18 posto manja na tjednoj razini.

Tako je na tjednoj razini u ugostiteljstvu i turizmu zabilježen prvi pad broja i iznosa fiskaliziranih računa nakon nekoliko mjeseci, a što je vjerojatno posljedica i ograničavanja rada noćnih klubova i kafića. Naime, zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite je od 14. kolovoza ograničio rad ugostiteljskim objektima iz skupine "barovi", među kojima su i kafići i noćni klubovi, najdulje do ponoći. Iako je prvotno bilo predviđeno da to ograničenje rada noćnih klubova i kafića traje 10 dana, krajem prošlog tjedna je to ograničenje produljeno do 7. rujna. 

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za 19,3 milijarde kuna

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 23. kolovoza ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto, a njihov iznos za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 916,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 85,4 milijarde kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,27 milijardi računa, ukupne vrijednosti 104,7 milijardi kuna.

'Podaci o fiskalizaciji u srpnju i kolovozu pokazuju bolju sliku'
'Podaci o fiskalizaciji u srpnju i kolovozu pokazuju bolju sliku'

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 19,3 milijarde kuna. 

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 22 posto, na 565,3 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 60,2 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 67,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 42 posto, na 132,99 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 47 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju 24. veljače do 23. kolovoza ove godine iznosi 9,4 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 17,6 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.