Obavijesti

News

Komentari 25

Prošla je godina dana otkad je Benedikt XVI. šokirao odlukom

Prošla je godina dana otkad je Benedikt XVI. šokirao odlukom
4

Živim kao monah, molim se i čitam. Dobro mi je, kaže. Navodno piše autobiografiju, a vrijeme krati i slušanjem glazbe i sviranjem klavira. Posjećuju ga prijatelji i brat

VIDEO

Benedikt XVI (86) 11. veljače 2013. godine, za vrijeme konzistorija čitao je tekst na latinskome jeziku i najavio kako treba kazati 'nešto važnoga za život Crkve' jer postaje star (ingravescente aetate), te da nema snage držati kormilo Petrove barke u vremenu koje postaje sve brže. 

Večer prije 11. veljače, papa Benedikt XVI. sam je napisao tekst. Ujutro su ga dali prevesti, a prevoditelji su se trebali zakleti tajniku Angelu Becciu da će čuvati tajnu. Tajna je za nekoliko sati postala svjetska vijest broj jedan.

Papa se odrekao pontifikata. Nijemac, koji je osam godina vladao Crkvom, sada povučeno živi na vatikanskom brdu daleko od očiju javnosti. Njegovo vrijeme obilježili su brojni skandali, korupcije i pedofilija. 

Vatikanski stručnjaci tvrde kako je poslao jasne poruke, od teološke jasnoće do smirenosti i strogosti u rješavanju skandala. 

Mjesec dana kasnije, 13. ožujka, na konklavi je argentinski kardinal Bergoglio izabran za novog Papu

Nakon izbora, papa Franjo posjetio ga je u rezidenciji u Castel Gandolfu. Joseph Ratzinger izgledao je deset godina stariji. Hodao je uz pomoć štapa. Ipak, sada se već oporavio od nagomilanog umora i 'dobro se drži za svoje godine'. 

Početkom svibnja preselio se u drevni samostan Mater Ecclesiae, odakle se proteže spektakularan pogled na Rim, zajedno s osobnim tajnikom Georgom Gänsweinom i četiri posvećena laika koji su u njegovoj službi još otkako je bio papa. Gänswein je inače jedini tajnik u povijesti koji istovremeno opslužuje dvojicu pape.

U Castel Gandolfo, ljetnu rezidenciju koju jako voli, otišao je samo jednom.

Živim kao monah, molim se i čitam. Dobro mi je - kaže. Papa Franjo kaže kako se osjeća kao da 'ima djeda u kući'.

Benedikt XVI. budi se u 5.30 sati i na misi je prije sedam sati. Zatim čita knjige i odgovara na osobna pisma. Poslije ručka odlazi na popodnevni odmor, nakon koje u šetnju u pratnji osobnog tajnika Gänsweina vrtovima oko samostana koji je preuređen za njegov boravak. Moli krunicu i zatim se vraća čitanju i pisanju u biblioteci koja je načinjena u bivšem samostanu kako bi mu knjige bile pri ruci. Gotovo svaku večer gleda TV-dnevnik u 20 sati, a u 22 sata gasi svijetla, odlazi na počinak. To je uobičajeni Ratzingerov dan. 

Priča se kako Benedikt piše autobiografiju, a vrijeme krati i slušanjem glazbe i sviranjem klavira. Posjećuju ga prijatelji, a došao mu je i četiri godine stariji brat. Četiri žene katoličke laičke udruge Memores Domini (Rossella, Loredana, Carmela i Cristina) uređuju prostorije, brinu se o pismima i pripremaju hranu papi emeritusu.

Ne planira se vraćati u rodnu Bavarsku jer je odlučio da će ostati moliti za Crkvu tamo gdje joj je središte. Iako ne dijeli sva mišljenja s papom Franjom, njih dvojica su dobri. 

Papa Franjo često ga citira u svojim molitvama, a redovno ga i zove. 

Ne izlazi u javnost kao što je i najavio. Jedno što je Benedikt napravio u godinu dana bilo je pismo koje je preko La Repubblice uputio filozofu Piergiorgiju Odifreddiju kao odgovor na kritičku knjigu o Katoličkoj crkvi. Čeka se hoće li sudjelovati u kanonizaciji pape Ivana Pavla II. 27. travnja. Njemu je služio i volio ga.

Iako u Vatikanu istodobno žive dvojica papa, apostolska palača je prazna, odnosno u njoj Franjo prima u audijenciju državnike i biskupe, ali živi u hotelu isto kao i državni tajnik Parolin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je