Obavijesti

News

Komentari 78

Za spas autocesta: 'Vlada se ponaša kao stečajni upravitelj'

Za spas autocesta: 'Vlada se ponaša kao stečajni upravitelj'
14

'Ne dajmo da ovo rade. Pokažimo im da nemaju mandat da bi to radili, građani nisu glasovali za njih, građani su glasovali protiv lopovluka onih bivših', kaže Vilim Ribić

VIDEO

U vrijeme sjednice Vlade, ispred Banskih dvora prosvjedovao je Nezavisni cestarski sindikat. Oni se protive želji Vlade da se autoceste daju u koncesiju. Dvjestotinjak radnika Hrvatskih autocesta se nešto prije 10 sati s Trga bana Jelačića uputilo prema Banskim dvorima, a na transparentima koje nose, između ostalog, pisalo je 'Rasprodaja na Trgu sv. Marka'. Na jednom od transparenata logo Kukuriku koalicije 'Plan 21' se rasipa. 

- Došao sam kako bi se usprotivio nesposobnoj Vladi koja umjesto da raspolaže našim bogatstvom i stvara dohodak, rasprodaje našu imovinu strancima čiji ćemo mi kad tad biti sluge -  rekao je Krešimir Bešenić (55) iz Novog Marofa. 

Radnici su stigli iz svih krajeva Hrvatske na prosvjed upozorenja za vladajuće. 

Sad je ovo, poručili su, samo prosvjed upozorenja, a ukoliko Vlada ne odustane od davanja hrvatskih autocesta u koncesiju i rasprodaje hrvatske imovine, u listopadu će krenuti sa skupljanjem potpisa za izmjenom Ustava prema kojoj bi vladajući pri donošenju svih većih odluka o tome referendumom morali pitati narod.

Matijašević: Samo žele što duže ostati u udobnim foteljama

- Hrvatska vlada se ponaša kao stečajni upravitelj. BDP se ne povećava rasprodajom nego ulaganjem u gospodarstvo. Te dvije i pol do tri milijarde eura koje bismo koncesijom trebali dobiti utrošit ćemo za krpanje dugova prije nego nam taj novac dođe u ruke. Vi to radite samo zbog dužeg ostanka u udobnim foteljama - poručio je Ozren Matijašević, nakon čega su uslijedili uzvici podrške od dvjestotinjak okupljenih prosvjednika.

Ribić: Nije svaka korupcija onakva kakvu je onaj glupan napravio

- Nije svaka korupcija onakva kakvu je onaj glupan koji je tu sjedio napravio - rekao je Vilim Ribić pokazujući prstom u zgradu Vlade te dodao kako ima i profinjenije korupcije. 

- Nismo ušli u EU da bi bili regija, nego država u kojoj se ne prodaje najvažnije nacionalno blago. Ne dajmo da ovo rade. Pokažimo im da nemaju mandat da bi to radili, građani nisu glasovali za njih, građani su glasovali protiv lopovluka onih bivših - rekao je Ribić. 

U listopadu kreće prikupljanje potpisa za referendum

Organizator prosvjeda ističe kako je od Vlade, nakon njezine odluke da autoceste 'monetizira' prodajom na 50 godina, odnosno davanjem u koncesiju, tražio da odustane od te namjere do 15. srpnja ili će pokrenuti inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum protiv koncesije ili prodaje ne samo autocesta, nego i ostale strateške imovine i resursa Republike Hrvatske, javlja HRT

Kako Vlada nije odustala, navodi Nezavisni cestarski sindikat, prosvjedom žele još jednom upozoriti na štetnost odluke o koncesiji na autoceste. Prikupljanje potpisa za referendum najavljuju za listopad.

Ispred Vlade i prosvjed radnika Ine

 Ina radi, Mol se gradi, stoji na plakatu sindikata Inaš. Na Markov trg stiglo je 200-tinjak radnika Ine. 

- Svoje ne damo! Od uglednog naftaša do siromašnog sluge. Od naftne kompanije do trgovca žvakama - samo su neke od poruka, koje su radnici Ine putem plakata uputili vladajućima.

Krajnje je vrijeme da Vlada odluči želi li da se Ina spasi ili svede na običnu podružnicu Mol-a - poručila je Maja Rilović, predsjednica sindikata. Kaže kako je Vlada kao 45-postotni vlasnik Ine dužna zaštititi radnike. 

- Mi nećemo mirno sjediti, pasivno promatrati i šutjeti. Borit ćemo se svim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju - poručila je Rilović.

Prosvjed sindikata radnika Ine i društava Ine Zagreb - INAŠ, članice Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i braniteljske udruge Ine počeo je u podne. Prosvjedom pod sloganom 'INA radi, MOL se gradi' radnici još jednom žele upozoriti Vladu na sustavno pretvaranje Ine u MOL-ovu podružnicu. Prosvjednicima će se obratiti predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović, predstavnik udruga branitelja Ine Miljenko Balaško, povjerenik INAŠ-a za Sisačko-moslavačku regiju Zlatko Marčec i predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...