Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
296 komentara

Sindikati ne odustaju: U utorak će škole štrajkati u tri županije

Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već osam radnih dana. Ovoga ponedjeljka štrajka se u svim županijama, dok će se od utorka štrajk provoditi prema cirkularnom modelu...

Å ibenik: U cijeloj hrvatskoj danas traje Å¡trajk u Å¡kolama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
296 komentara

Danas je štrajk u cijeloj Hrvatskoj i podaci koji dolaze s terena govore da je odaziv jednak, ako ne i veći. U srednjim školama je 89,01 posto članova u štrajku, istaknuo je u ponedjeljak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U utorak se štrajk nastavlja, dodao je, u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj te Zagrebačkoj županiji, a ovaj ciklus štrajka po županijama će trajati do 1. studenog.
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Čelnica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, istaknula je kako je u osnovnim školama danas u štrajku 93,42 posto zaposlenih. 

- Ovaj postotak je izazvala upravo Vlada pokušajima omalovažavanja zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada pokušava utjerati strah zaposlenima s izjavama da dani u štrajku neće biti plaćeni, a danas je na to dobio odgovor. 93,42 posto. Dragi ministre, draga Vlado, vi samo pričajte što više jer time samo potičete zaposlenike da se bore za svoje dostojanstvo - istaknula je. 

Odaziv štrajku već treći tjedan, naglasio je Mihalinec, jasno pokazuje da zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja jasno razumiju zašto su u štrajku dok Vlada to ne želi razumjeti. 

Zagreb: Hrvatsko dru??tvo za kaznene znanosti 'NE NUDE NAM NIŠTA' Propalo mirenje: Od četvrtka će i fakulteti krenuti u štrajk

- Jučer čujemo najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih i državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće trebaju im da bi bolje razumijeli ovaj graf. Mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovnom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve nego taj novac dati stranim konzultantskim kućama, osim ako nije interes nekoj konzultantskoj kući dati novce - naglasio je Mihalinec pokazujući papir s grafom koji prikazuje usporedbu koeficijenata složenosti poslova. 

Vlada, dodao je, ni jednom riječju ne spominje rješenja. 

- Najlakše će riješiti probleme ako neovisni hrvatski sudovi zabrane štrajk, zbog ne znam čega. Ili pričama da se neće platiti štrajk. Samo se jedna Vlada to usudila učiniti, to je ona koja nije vrednovala ljude, Vlada Zorana Milanovića. Zar ova Vlada treba biti jednaka toj? Poruke koje dobivaju zaposleni u odgoju i obrazovanju su loše - naglasio je istaknuvši kako zabrana štrajka nema pravni temelj jer je, prema Zakonu o radu dozvoljen zbog "gospodarsko-socijalnih interesa zaposlenih."

- Mi smo spremni na sve pa i na sud. Ako sud zabrani, mi moramo poštovati tu odluku, a dalje ćemo se boriti svim pravnim sredstvima u Hrvatskoj i EU da dokažemo da je to kršenje demokratskog prava. Ako plaća nije gospodarsko-socijalni interes, onda što je? Vlada može zabraniti pa onda nakon pet godina utvrditi na sudu da je bila u krivu, kao što se već jednom i dogodilo  - istaknuo je. 

Što se tiče nadoknade dana provedenih u štrajku, Mihalinec je istaknuo kako za time nema potrebe. 

- I ovaj ciklus štrajka definitivno ulazi u dane da nema potrebe za nadoknašivanjem i sigurno će se moći odraditi svi radni dani koji su zamišljeni bez ijednog dana nadoknade. Nakon ovog ciklusa sigurno će nedostajati dva dana, ali za ta dva dana se može produžiti nastavna godina koja inače završava nesretnom srijedom. Nikakav problem, ne trebaju subote, nedjelje, poslijepodne, to samo nekakvi čudesni umovi već sutra žele nadoknađivati, sve će se stići - naglasio je Mihalinec. 

Istaknuo je i kako još uvijek imaju veliku podršku roditelja. 

- Za razliku od Vlade, roditelji jako dobro znaju što im znače učitelji - rekao je i pozvao Vladu da konačno riješi ovaj problem. 

Poziv na razgovor iz Vlade ni Ministarstva rada, dodao je, još nisu dobili. 

- Mi ne vjerujemo da će ovaj tjedan biti sastanak o osnovici i ne bi bilo fer rješavati osnovicu dok se ne riješi problem koeficijenata - rekao je. 

Šprem je zaposlenima poručila da budu i dalje hrabri te da čelnici Sindikata neće odustati od zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto. 

Štrajk se širi i na fakultete. Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak te da će svaki tjedan najmanje jedan dan biti u štrajku.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message