Obavijesti

News

Komentari 296

Sindikati ne odustaju: U utorak će škole štrajkati u tri županije

Sindikati ne odustaju: U utorak će škole štrajkati u tri županije
1

Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već osam radnih dana. Ovoga ponedjeljka štrajka se u svim županijama, dok će se od utorka štrajk provoditi prema cirkularnom modelu...

VIDEO

Danas je štrajk u cijeloj Hrvatskoj i podaci koji dolaze s terena govore da je odaziv jednak, ako ne i veći. U srednjim školama je 89,01 posto članova u štrajku, istaknuo je u ponedjeljak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

U utorak se štrajk nastavlja, dodao je, u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj te Zagrebačkoj županiji, a ovaj ciklus štrajka po županijama će trajati do 1. studenog.
 

POGLEDAJTE VIDEO:

Čelnica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, istaknula je kako je u osnovnim školama danas u štrajku 93,42 posto zaposlenih. 

- Ovaj postotak je izazvala upravo Vlada pokušajima omalovažavanja zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada pokušava utjerati strah zaposlenima s izjavama da dani u štrajku neće biti plaćeni, a danas je na to dobio odgovor. 93,42 posto. Dragi ministre, draga Vlado, vi samo pričajte što više jer time samo potičete zaposlenike da se bore za svoje dostojanstvo - istaknula je. 

Odaziv štrajku već treći tjedan, naglasio je Mihalinec, jasno pokazuje da zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja jasno razumiju zašto su u štrajku dok Vlada to ne želi razumjeti. 

Propalo mirenje: Od četvrtka će i fakulteti krenuti u štrajk
Propalo mirenje: Od četvrtka će i fakulteti krenuti u štrajk

- Jučer čujemo najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih i državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće trebaju im da bi bolje razumijeli ovaj graf. Mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovnom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve nego taj novac dati stranim konzultantskim kućama, osim ako nije interes nekoj konzultantskoj kući dati novce - naglasio je Mihalinec pokazujući papir s grafom koji prikazuje usporedbu koeficijenata složenosti poslova. 

Vlada, dodao je, ni jednom riječju ne spominje rješenja. 

- Najlakše će riješiti probleme ako neovisni hrvatski sudovi zabrane štrajk, zbog ne znam čega. Ili pričama da se neće platiti štrajk. Samo se jedna Vlada to usudila učiniti, to je ona koja nije vrednovala ljude, Vlada Zorana Milanovića. Zar ova Vlada treba biti jednaka toj? Poruke koje dobivaju zaposleni u odgoju i obrazovanju su loše - naglasio je istaknuvši kako zabrana štrajka nema pravni temelj jer je, prema Zakonu o radu dozvoljen zbog "gospodarsko-socijalnih interesa zaposlenih."

- Mi smo spremni na sve pa i na sud. Ako sud zabrani, mi moramo poštovati tu odluku, a dalje ćemo se boriti svim pravnim sredstvima u Hrvatskoj i EU da dokažemo da je to kršenje demokratskog prava. Ako plaća nije gospodarsko-socijalni interes, onda što je? Vlada može zabraniti pa onda nakon pet godina utvrditi na sudu da je bila u krivu, kao što se već jednom i dogodilo  - istaknuo je. 

Što se tiče nadoknade dana provedenih u štrajku, Mihalinec je istaknuo kako za time nema potrebe. 

- I ovaj ciklus štrajka definitivno ulazi u dane da nema potrebe za nadoknašivanjem i sigurno će se moći odraditi svi radni dani koji su zamišljeni bez ijednog dana nadoknade. Nakon ovog ciklusa sigurno će nedostajati dva dana, ali za ta dva dana se može produžiti nastavna godina koja inače završava nesretnom srijedom. Nikakav problem, ne trebaju subote, nedjelje, poslijepodne, to samo nekakvi čudesni umovi već sutra žele nadoknađivati, sve će se stići - naglasio je Mihalinec. 

Istaknuo je i kako još uvijek imaju veliku podršku roditelja. 

- Za razliku od Vlade, roditelji jako dobro znaju što im znače učitelji - rekao je i pozvao Vladu da konačno riješi ovaj problem. 

Poziv na razgovor iz Vlade ni Ministarstva rada, dodao je, još nisu dobili. 

- Mi ne vjerujemo da će ovaj tjedan biti sastanak o osnovici i ne bi bilo fer rješavati osnovicu dok se ne riješi problem koeficijenata - rekao je. 

Šprem je zaposlenima poručila da budu i dalje hrabri te da čelnici Sindikata neće odustati od zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto. 

Štrajk se širi i na fakultete. Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak te da će svaki tjedan najmanje jedan dan biti u štrajku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji