Obavijesti

News

Komentari 105

Prosvjed radnika ispred Ine: Vlado, jesi li digla ruke od nas?

Žele iskazati neslaganje s namjerom da se poslovi koje obavljaju radnici Ine ustupe drugim tvrtkama i time stvori višak radnika u Ini, kojih je navodno već sada 187

VIDEO

Sindikat radnika Ine i društava Ine (INAŠ), uz potporu druga dva sindikata koji djeluju u Ini te Udruge branitelja Ine, organizirali su u četvrtak prosvjed radnika Ine kako bi iskazali neslaganje s namjerom poslodavca da ustupi poslove koje obavljaju radnici Ine drugim tvrtkama i osobama i time stvori višak radnika u Ini.  

Prosvjed je počeo u 11 sati pred upravnom zgradom Ine, a okupilo se oko 1000 radnika. 

Sindikati se protive i odluci poslodavca kojom je utvrđen višak od 187 radnika, kao i namjeri da se pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, reguliraju prava zaposlenih.  

Sindikat traži potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se osigurati radno-pravna i materijalna sigurnost radnika.

Predsjednica sindikata Inaš, Maja Rilović, strateškog partnera MOL-a prozvala je za neulaganje, a Vladu je pitala je li digla ruke od Ine.

Ina: Sindikat želi politizirati pregovore o kolektivnom ugovoru

Ina je poslala priopćenje u kojem se osvrnula na prosvjed radnika. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

INA izražava iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku. Time se očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja. 

INA je u kolektivnim pregovorima ponudila, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanje dodatka na plaću, povećanje jubilarnih nagrada, povećanje iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te povećanju naknade za bolovanje. K tome, čak i bez navedenih povećanja, INA ima jedan od najpovoljnijih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj. 

Sindikat INAŠ, međutim, istovremeno inzistira na odredbi kolektivnog ugovora kojom ograničava i direktno zadire u područje poslovnih odluka koje su odgovornosti Uprave, čime se INA stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju na tržištu, onemogućuje joj se prilagođavanje stanju na tržištu i posljedično dovodi u pitanje dugoročna održivost pojedinih djelatnosti. Suprotno tvrdnjama o navodnoj ugroženosti materijalnih prava poslodavac je, kako bi prava radnika maksimalno bila zaštićena, pokrenuo proceduru za donošenje Pravilnika o radu kojim se zadržavaju sva postojeća materijalna prava radnika iz Kolektivnog ugovora i nakon isteka kolektivnog ugovora, odnosno do dogovora pregovaračkih strana o sadržaju novog Kolektivnog ugovora. 

Naš je cilj snažna i stabilna INA ne samo danas već i u desetljećima pred nama. Nadamo se da navedeni sindikat dijeli naš stav i razumije da ukoliko nema Ine nema ni radnih mjesta ni sindikata. Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti i kršenje svih onih postulata pregovaranja u dobroj vjeri koji su u Ini uvijek bili poštivani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.