Obavijesti

News

Komentari 209

Izviždali su Ivića i Karamarka, Čobija i Bošnjakovića poštedili

Izviždali su Ivića i Karamarka, Čobija i Bošnjakovića poštedili
17

Izviždani ministar branitelja ponovio je kako Vlada čini sve što može da pomogne Purdi, no branitelji misle da može više. Osjećaju se kao zarobljenici u svojoj zemlji

VIDEO

U Vukovaru se danas u podne okupilo oko 3.000 branitelja iz cijele zemlje na prosvjedu u znak potpore kolegama koje Srbija sumnjiči za ratne zločine. Osim predsjednika Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, na prosvjedu je govorio i ratni zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković. 

Prozvao je Vladu zbog lošeg odnosa prema braniteljima, posebno Purdi i njemu sličnima.

Okupljeni branitelji i građani izviždali su ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ministra branitelja Tomislava Ivića. Dočekali su ih povicima 'lopovi'. Umjesto premijerke Kosor na prosvjed su došla još dvojica ministara, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te podpredsjednik Vlade Petar Čobanković. 

Izviždani Ivić rekao je da zna da emocije bile uzavrele i istaknuo da je u Vukovar došao prvenstveno kao branitelj i invalid, a tek onda ministar. Dodao je da Vlada čini sve da pomogne Purdi, da ona nije kriva za njegovu situaciju i da još mnogo toga može učiniti da pomogne uhićenom branitelju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Branitelji smatraju da su zarobljenici u vlastitoj zemlji i zbog toga se, kažu, osjećaju jadno.

U isto vrijeme prosvjedovalo je i stotinjak ljudi u Koprivnici. U Zadru su članovi udruge Hrvatski nacionalni front u znak podrške braniteljima gradom prošetali s transparentom i zastavom.

Na popisu 33 hrvatska branitelja koje Srbija tereti za ratne zločine uglavnom su bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora. 

- Tvrdnje da su počinili ratni zločin temelje na iskazima tijekom ispitivanja u logorima, kad su zbog užasnih patnja zarobljenici priznali lažne optužbe kojima ih sada terete, rekao je predsjednik Koordinacije Ivan Kovačić i dodao da se Srbija tako želi opravdati pred svojim narodom za goleme gubitke za vrijeme agresije na Vukovar. Smatra da je to najlakše učiniti ako optuže hrvatske branitelje, prenosi HRT.

Branitelj Tihomir Purda od 5. siječnja je u ekstradicijskom pritvoru BiH, a Srbija traži njegovo izručenje jer ga sumnjiče za ubojstva dvojice ranjenih vojnika JNA. Petar Janjić Tromblon, predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata, rekao je u četvrtak da će cijelom državnom vrhu zabraniti ulazak u Vukovar ako Purdu izruče u Srbiju. I on je na srpskom popisu optuženih te je za NovuTv rekao da je ogorčen na nereagiranje i fraze koje šalju iz Vlade.

Kosor: Ne bojim se da će mi zabraniti ulazak u Vukovar

Prosvjed je komentirala i premijerka Kosor. Rekla je kako se ne boji da neće više smjeti u Vukovar ukoliko Purda bude izručen Srbiji.

- Za mene je najvažnije da je naše pravosuđe utvrdilo da nema temelje za progon Purde i da on nije kriv - kazala je Kosor na izbornom saboru Zajednice žena Katarina Zrinska. Ona u Vukovar nije otišla, ali je poslala čak četvoricu ministara.

Josipović: Izručenje Purde ne ovisi o Hrvatskoj

Predsjednik Ivo Josipović na Tromblonovu izjavu rekao je za Dnevnik.hr kako sumnja da bi većina branitelja izgovorila takvo što te da Vukovar nije ničije vlasništvo. Dodao je da branitelji mogu biti sigurni da sve institucije države brinu o njima jer su najzaslužniji za stvaranje RH, a Purdino izručenje, kaže, ne ovisi o Hrvatskoj.

Ako Vlada ne ispuni zahtjeve, prosvjed seli u Zagreb

Pokret 'Stop progonu hrvatskih branitelja' u kojem je nekoliko braniteljskih udruga, poslao je svoje zahtjeve Vladi, a ako ih ne ispune, neće više biti prosvjeda u Vukovaru nego kreću u Zagreb. Glavni zahtjev je da odmah i bezuvjetno zaustave daljnji progon hrvatskih branitelja, da zaštite Domovinski rat u kaznenom zakonodavstvu kao i čast pripadnika Oružanih snaga i žrtava, da ukinu novčanu potporu drugama i publikacijama koje kriminaliziraju i izvrguju ruglu Domovinski rat te ukidanje Zakona o općem oprostu koji je, kažu, sredstvo za revizionizam rata i povlašteni status srpske manjine u Hrvatskoj. Zauzimaju se i za objavu skrivenih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, lustraciju od komunizma te za oslobođenje pravosuđa od političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresora, prenosi HRT.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1