Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Prosvjed željezničara: Traže isplatu plaća za ožujak 2013.

Osim neisplate plaće za ožujak, sindikat navodi da je razlog prosvjeda nastavak propadanja HŽ Carga, zbog čije nelikvidnosti prijeti urušavanje željezničkog sustava

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
30 komentara

Pedesetak radnika tvrtke Održavanje vagona d.o.o. prosvjedovalo je ispred prostorija firme zbog neisplate plaća za mjesec ožujak. Osim potražnje plaća razlog prosvjeda bio je, kažu, i nastavak propadanja HŽ Carga zbog čije nelikvidnosti prijeti urušavanje cjelokupnog željezničkog sustava, javlja HRT.

- Uzrok kašnjenja plaća je kronična nelikvidnost HŽ Carga zbog čega je u pitanju ne samo održavanje putničkih i teretnih vagona, nego prijeti i urušavanje cjelokupnog željezničkog sustava - rekao je predsjednik sindikata Ivan Forgač i zatražio hitnu isplatu plaća za 340 radnika i nastavak restrukturiranja HŽ Carga.

Vlada RH je u četvrtak ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda za privatizaciju HŽ Carga, a dosad je zaprimljeno sedam pisama interesa iz Hrvatske i zemalja EU-a. 

Članovi sindikata strahuju da će država prodati HŽ Cargo za 'kikiriki'.

- Novi vlasnik će rasprodati imovinu, a Cargo posjeduje puno vagona i nekretnina, te otpustiti većinu od 3000 zaposlenih. Nakon toga će početi dobro zarađivati na hrvatskom tržištu - pribojava se Forgač. 

Prošli tjedan je zbog nenajavljene sindikalne akcije Sindikata strojovođa Hrvatske bilo otkazano 20-ak vlakova na području regionalne jedinice HŽ Putničkog prijevoza Varaždin. Tada su u Sindikatu strojovođa Hrvatske rekli su da nije riječ o štrajku, već da strojovođe nisu htjele voziti neispravne lokomotive.

Iz HŽ-a su poručili da je bila riječ o nezakonitoj akciji Sindikata strojovođa te da većina navedenih nedostatka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila i prometa. Postupak strojovođa ocijenili su kao sabotažu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message