Obavijesti

News

Komentari 14

Prosvjed žena pred Vladom: Predale Plenkoviću zahtjeve

Prosvjed žena pred Vladom: Predale Plenkoviću zahtjeve
1

Prava žena su, kažu iz Ženske mreže Hrvatske, kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva

VIDEO

U povodu Međunarodnog dana žena udruga 'Ženska mreža Hrvatske' održala je prosvjed pod nazivom "Blagajnica hoće ići na more!".

POGLEDAJTE VIDEO

"Blagajnica želi ići na more": Ženska mreža ispred Banskih dvora predaje Plenkoviću zahtjeve nužne za unapređenje radnih prava žena

"Blagajnica želi ići na more": Ženska mreža ispred Banskih dvora predaje Plenkoviću zahtjeve nužne za unapređenje radnih prava žena Reporterka: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Thursday, March 8, 2018

"Blagajnica želi ići na more", naziv je protestne akcije članica Ženske mreže koje su na Markovom trgu, Vladi Andreja Plenkovića uputile zahtjeve nužne za unapređenje radnih prava žena. Ispred blagajne, obučene u pregače trgovkinja upozorile su na porast kršenja radnih prava žena te neučinkovitost inspekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upozoravaju kako radnice u Hrvatskoj, posebno u trgovini, potpisuju ugovore koji sadrže odredbe o šutnji o uvjetima u kojima rade. Također, navele su kako plaće žena zaostaju 12 posto za plaćama muškaraca te da žene teže dobivaju i lakše gube posao zbog majčinstva te mogu sanjati o moru. 

- Mi koje nismo blagajnice došle smo odati počast ženi koja je zbog dvije šnite pršuta dobila otkaz. Onim ženama koje vode dugotrajni spor zato što je svoju plaću morala utrošiti u trgovini u kojoj radi te svim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju i neće progovoriti o tome kako im je na radnom mjestu. Kako je rečeno u Saboru da žene ne bi smjele cinkati svoje muževe, tako još više vrijedi pravilo da radnice ne smiju cinkati svoje šefove. Usta su im čvrsto zatvorena strahom da će ostati bez posla - upozorila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska. 

Sve Vlade smatraju odgovorima što su postale transmisija kapitala i što su zanemarili ljude koji taj kapital stvaraju. Genov je iz pregače izvadila i pršut koji je podijelila okupljenima, a Vladi je poručila:

- Žena je zbog dvije šnite pršuta ostala bez radnog mjesta. Je li to normalno, u državi koja je među prvima po korupciji i u kojoj povjerenik Vlade sebi isplaćuje basnoslovne svote i onda šutke odlazi - navela je i uručila pršut svojim kolegicama da se počaste pred Vladom RH. 

- Od Vlade tražimo da ovo ne može biti krimen - poručila je Genov. 

Vladi su predali zahtjeve za zakonodavne i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena. Ta su prava, kažu iz Ženske mreže Hrvatske, kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva. Udruga će pozvati Vladu da 'zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena'.

Vladu su upozorili da je posljednji trenutak da se donesu mjere kojima će se prekinuti kršenje radnih prava žena. Traže donošenje zakona koji će štititi zviždače, provođenje redovnog financijskog nadzora na poslovanjem korporacija i trgovačkih lanaca, jasnije i strože ograničavanje rada na određeno vrijeme i sustavan te učinkovit nadzor te obvezni roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta.

Ženska mreža pozvala je Vladu da se u javnosti očituje o iznesenim zahtjevima.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a