Obavijesti

News

Komentari 18

Prosvjedi u Hrvatskoj: Pogodili policajca kamenom u Šibeniku

Prosvjedi u Hrvatskoj: Pogodili policajca kamenom u Šibeniku
15

Osim u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Zadru u subotu se prosvjedovalo još u sedam gradova. Prosvjedi su uglavnom prošli mirno, osim jednog incidenta u Šibeniku

VIDEO

'Jaco odlazi' orilo se u subotu navečer s šibenskih trgova. Prema različitim procjenama između 350 i tisuću prosvjednika okupilo se u 18 sati ispred Gradske vjećnice na Trgu Republike Hrvatske, odakle su, nakon 'minute šutnje za izgubljenu Hrvatsku', Kalelargom uz uzvike i zvižduke krenuli prema zgradi gradske uprave na Trgu palih branitelja, a potom i pred zgradu Županije na Trgu Pavla Šubića. 

'Nema poštenja, nema ni strpljenja' bila je najglasnija parola šibenskih 'Facebook' prosvjednika, među kojima su znatan dio činili ljudi srednjih godina, pa i umirovljenici.  Prosvjed je trajao do 19.20 sati i do njegova okončanja nisu uočeni nikakvi incidenti. 

Policija se ipak prioćenjem požalila da je oko 19 sati u Splitskoj ulici nepoznati prosvjednik kamenom udario policijskog službenika-motociklistu, koji u tom dijelu grada osiguravao skup i lakše ga tjelesno ozlijedio. Nasilnik se sakrio u masi pa policija najavljuje da će kaznenu prijavu zbog napada na službenu osobu podnijeti protiv nepoznatog počinitelja.

Riječani prosvjedovali uz besplatan grah

U 16 sati na platou ispred hotela Kontinental okupilo se 500 građana s transparentima i zviždaljkama, uputili su se u još jednu šetnju cenrom Rijeke. Iz ujedinjene koordinacije nitko nije htio istupati imenom i prezimenom.

- Načuli smo da će nas podržati neki lokalni političari, ali podrška se daje na početku, a ne tijekom jer to znači političke kalkulacije - napomenuli su odmah na početku prosvjeda. Bit današnjeg prosvjeda bila je solidarnost, pod tim motom sakupili su namirnice i lonce te skuhali grah koji su dijelili okupljenim prosvjednicima. Žele poručiti da ne vjeruju u utopističku ideju da će nakon što ova Vlada padne biti bolje, nego žele naučiti političare da će svaki put ako ne budu radili svoj posao izaći na ulice. 

- Jadranka želi izbore nakon što uđemo u Europsku Uniju, kaže da ona ne sluša ulicu nego parlament, e pa mi ćemo joj pokazati suprotno - rekli su na početku marša na megafon. Prosvjede su najavili svake srijede u 18 i svake subote u 16 sati, do pada Vlade, letke s tom obavješću dijelili su prosvjednicima i prolaznicima. Kolona se u 16 sati i nekoliko minuta zaputila prema Korzu, zaustavili su se prvo na Jelačićevom placu da bi zatim krenuli prema Gradskoj vjećnici.

Ispred vjećnice organizatori su okupljenim prosvjednicima podjelili prazne papire da napišu poruku gradskoj vlasti. Zatim su svi papire savili u avione i u isti tren bacili prema Vijećnici. U tom trenutku netko je bacio čašu o fasadu, organizatori su zamolili da se takvo nešto više ne ponavlja jer su to mirni prosvjedi. Zatim su se uputili niz Korzo i pozivali građane s terasa kafića da im se pridruže, došli su na Jadranski trg, gdje je ured HDZ-a, tu su ponovili bacanje papira s porukama. 

Izvikivali su parole poput: 'Dolje Vlada, odmah i sada!', 'Svi na ulice', 'Narod je na ulici', 'Vrati pare Jadranka!', 'Jaco odlazi!' i 'Dolje političke elite', 'HDZ lopovi', 'SDP lopovi'. Nakon što su se vratili pred hotel Kontinental pozvali su za mikrofon sve koji su htjeli nešto reći, grah su podijelili u 17.30 sati.

Oko 200 Siščana prosvjedovalo protiv Vlade

Prosvjedu u Sisku protiv Vlade, koji je inicirala skupina na Facebooku pod vodstvom Davora Moučke, odazvalo se neočekivano mali broj građana. Umjesto najmanje petstotinjak koliko ih je najavilo dolazak, prosvjedovalo ih je dvjestotinjak. U 18 sati  kada je najavljen prosvjed ispred  Velikog Kaptola, na glavnom gradskom trgu i okolnim parku i ulicama , mogle su se vidjeti nekoliko skupina po 5-6  ljudi. Ipak, pola sata kasnije okupilo ih se dvjestotinjak i prošli su ulicama središta grada. Davor Moučka je poručio kako je krajnje vrijeme da se Sisak probudi. Novi prosvjed najavljen je za iduću subotu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...