Obavijesti

News

Komentari 3

Prosvjedi u Ottawi sprječavaju trgovinu i štete gospodarstvu

Prosvjedi u Ottawi sprječavaju trgovinu i štete gospodarstvu

Organizatori prosvjeda tjednima pozivaju na smjenu Trudeauove vlade, iako su većinu restriktivnih mjera uvele pokrajinske vlade. Kanađani su te iste mjere uglavnom podržali

VIDEO

Kanadski zastupnici izražavaju sve veću zabrinutost zbog gospodarskih učinaka razornih demonstracija nakon što su najprometniji granični prijelaz između SAD-a i Kanade djelomično blokirali kamiondžije koji protestiraju protiv mandata cjepiva i drugih ograničenja protiv COVID-19.

Prosvjedi također oštro dijele Kanađane po ideološkim crtama. Barem jedna anketa sugerira da se mnogi Kanađani boje da će se politički sukobi u SAD-u proširiti i na njihovu zemlju.

Kolaps u Ottawi, proglašeno je izvanredno stanje: 'Moramo vratiti grad pod našu kontrolu'
Kolaps u Ottawi, proglašeno je izvanredno stanje: 'Moramo vratiti grad pod našu kontrolu'

Blokada na mostu Ambassador između Detroita i Windsora u Ontariju spriječila je ulazak u Kanadu dok se dio prometa u SAD-u još uvijek odvijao, rekao je ministar javne sigurnosti Marco Mendicino, nazvavši most 'jednim od najvažnijih graničnih prijelaza na svijetu'. Nosi 25% cjelokupne trgovine između Kanade i Sjedinjenih Država.

Kanadski ministar prometa Omar Alghabra rekao je da će takve blokade imati ozbiljne implikacije na gospodarstvo i lance opskrbe.

- Već sam se čuo s proizvođačima automobila i prodavačima hrane. Ovo je stvarno ozbiljan razlog za zabrinutost- rekao je.

- Većina Kanađana razumije da postoji razlika između umora i umora od pandemije i prelaska u neki drugi svemir- dodao je Mendicino.

Govoreći u izvanrednoj raspravi kasno u ponedjeljak u parlamentu, premijer Justin Trudeau rekao je da prosvjednici 'pokušavaju blokirati njihovo gospodarstvo, njihovu demokraciju'.

Autodijelovi i druga roba još su u utorak navečer tekli preko granice, unatoč kašnjenjima mosta. Međutim, kamioni su morali putovati oko 100 kilometara sjeverno do mosta Blue Water koji povezuje Sarniu, Ontario, s Port Huronom u Michiganu. Vlasti na tom mostu izvijestile su o gotovo tri sata kašnjenja za kamione da prijeđu. Ukupno će putovanje trajati pet sati duže nego inače.

Tisuće kamiondžija prosvjeduje u Ottawi, premijer prebačen na sigurnu lokaciju: 'Dosta nam je'
Tisuće kamiondžija prosvjeduje u Ottawi, premijer prebačen na sigurnu lokaciju: 'Dosta nam je'

Flavio Volpe, predsjednik Kanadskog udruženja proizvođača autodijelova, rekao je da prosvjednici nemaju pravo parkirati vozila nasred cesta. Upitao je koliko je prosvjednika bilo kamiondžija jer su udruge kamiondžija i velike logističke tvrtke dezavuirale blokade.

- To je zapravo zbirka svojevrsnih protuvladinih provokatora- rekao je.

Prosvjedi također prijete zalihama svježih proizvoda, stoke i druge hrane, rekao je Volpe. Čak i petosatno kašnjenje može uzrokovati prekide u proizvodnji jer se tvornice toliko oslanjaju na opskrbu dijelovima s već krhkim lancem opskrbe, rekao je Jeff Schuster, predsjednik konzultantske tvrtke LMC Automotive u Troyu, Michigan.

- Sve je ovih dana tako 'baš na vrijeme. Još uvijek se bavimo nestašicom dijelova općenito i problemima u lancu opskrbe. Ovo je samo još jedan problem u industriji s kojim se trenutno suočavamo.

Prosvjednici su zatvorili i još jedan važan granični prijelaz između SAD-a i Kanade u Couttsu u Alberti.

Korijeni prosvjeda

Svakodnevne demonstracije koje organizira takozvani Freedom Truck Convoy su u središtu Ottawe, gdje su demonstranti koristili stotine parkiranih kamiona da paraliziraju dijelove glavnog grada više od 10 dana. Prosvjednici su rekli da neće otići dok se ne ukinu svi mandati cjepiva i ograničenja protiv COVID-19.

Organizatori prosvjeda tjednima pozivaju na smjenu Trudeauove vlade, iako su većinu restriktivnih mjera uvele pokrajinske vlade. U utorak su povukli nezakoniti zahtjev da glavni guverner nacije, predstavnica britanske kraljice Elizabete II kao šefice države, prisili savezne i pokrajinske vlade da ukinu sva ograničenja protiv COVID-19, uključujući mandate za cjepivo. Sada kažu da podržavaju kanadski ustav i demokratski proces.

Ograničenja zbog pandemije bila su daleko stroža u Kanadi nego u SAD-u, ali Kanađani su uglavnom podržali te mjere. Stopa smrtnosti u Kanadi je jedna trećina u odnosu na njenog susjeda, prenosi CBS news.

U međuvremenu, kanadske pokrajine Saskatchewan, Quebec, Alberta i Otok princa Edwarda objavile su planove za ukidanje nekih ili svih ograničenja COVID-19. Plan Quebeca ne uključuje ukidanje mandata maski ili sustava covid putovnica.

Premijer Quebeca Francois Legault rekao je da prosvjednici koji su se prošlog vikenda spustili u Quebec City pozivajući na ukidanje zdravstvenih mjera nisu utjecali na vladinu odluku da stanovnicima Quebeca ponudi plan ponovnog otvaranja.

-  Ako oni žele preuzeti zasluge za ovo, a onda se ne vrate dva tjedna poslije, neću se protiviti tome- rekao je Legault.

Podjele rastu u Kanadi

Nova anketa Instituta Angus Reid pokazuje da su Kanađani zabrinuti da će duboke političke podjele u SAD-u negativno utjecati na sigurnost i gospodarstvo u njihovoj zemlji, navodi Reutersova novinska služba.

Bivši predsjednik Trump pohvalio je prosvjede kamiondžija u Kanadi. Policija u Ottawi kaže da su Amerikanci osigurali 'značajna' sredstva i organizacijsku potporu kamiondžijama.

No François Laporte, predsjednik Teamsters Canada, koji predstavlja preko 55.000 vozača, uključujući 15.000 kamiondžija na duge relacije, rekao je da prosvjedi ne predstavljaju industriju u kojoj je 90% vozača cijepljeno.

- Freedom Convoy i odvratno iskazivanje mržnje predvođeno političkom desnicom i sramotno potaknuto od strane izabranih konzervativnih političara ne odražava vrijednosti Teamsters Canada, niti velike većine naših članova- rekao je Laporte u priopćenju.

Kamiondžije zakrčile Ottawu, a Srbi ispred parlamenta peku prase na ražnju: 'Malo i pojest'
Kamiondžije zakrčile Ottawu, a Srbi ispred parlamenta peku prase na ražnju: 'Malo i pojest'

Najveća kanadska transportna tvrtka praktički je netaknuta mandatom cjepiva za kamiondžije koji prelaze američko-kanadsku granicu, rekao je Alain Bédard, predsjednik i izvršni direktor TFI International Inc.

- Cijepljenje u TFI-ju uopće nije problem- rekao je.

Nekoliko necijepljenih vozača tvrtke zadržava se u Kanadi.

Prosvjedi su također razbjesnili ljude koji žive u središtu Ottawe, uključujući četvrti u blizini Parliament Hilla, sjedišta savezne vlade.

Oni koriste zemljište da teroriziraju ljude. Ovo je prvi put otkako imam djecu da sam se ozbiljno zapitao o svijetu u kojem smo ih stvorili. Uvijek sam mislio da se oni mogu nositi s većinom stvari koje će im svijet baciti, ali ovo je drugačije- rekao je Dave Weatherall, savezni državni službenik.

Joel Lightbound, zastupnik Trudeauove Liberalne stranke, zamjerio je svojem čelniku zbog podjele Kanađana i rekao da njegova vlada mora izraditi plan za ukidanje mjera za koronavirus.

- Vrijeme je da prestanemo dijeliti ljude, da prestanemo suprotstavljati jedan dio stanovništva- rekao je Lightbound.

Trudeau je rekao da su svi umorni od covida-19 i da ograničenja neće trajati zauvijek. Napomenuo je da Kanada ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu.

- Ova je vlada usredotočena na svakom koraku na praćenje najbolje znanosti, najboljih savjeta o javnom zdravstvu, kako bi što više ljudi bilo sigurnije. Iskreno, uspjelo je- rekao je Trudeau u utorak.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe