Obavijesti

News

Komentari 49

Prosvjednici napali Dumbovića, blokirali izlaz njegovom vozilu

Prosvjednici napali Dumbovića, blokirali izlaz njegovom vozilu

Građani su se prvo okupili na mjestu zakazane lokacije sastanka, ali su se nakon promjene lokacije, ubrzo okupili na novoj lokaciji kod Vatrogasnog doma

Provedba intervencijskog plana grada Petrinje i cjelovite obnove, bila je tema sastanka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, kojeg je po završetku sastanka u Petrinji napala skupina nezadovoljnika.

Intervencijski plan, kako je rečeno, predstavlja plan i program društvene, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. 

- Grad Petrinja je u provedbi 140 milijuna kuna iz fondova EU u razdoblju do 2020. godine. Imamo još nekoliko projekata koji su ostali i moramo ih realizirati ili ugovoriti i o tome smo danas razgovarali s gradonačelnikom - rekla je ministrica. Kako je istaknula, cilj je da se i preostala europska sredstva do kraja 2023.  realiziraju na području Petrinje, da se ulaže i u društvenu infrastrukturu, malu komunalnu infrastrukturu i u projekte koji su se već počeli raditi. 

Tuga na Banovini: 'Neću ići s vama, ja ću tu čuvati mamu'
Tuga na Banovini: 'Neću ići s vama, ja ću tu čuvati mamu'

- Dotakli smo se i rokova prve gradnje na području grada, iako ta tema nije iz intervencijskog plana, već ranije osiguranih 111 milijuna eura, oko čega smo u dogovoru sa svim institucijama. Sada se traže povoljne lokacije kako bi nam mogli prijaviti izgradnju novih državnih stanova, ne samo u Petrinji, nego i u Sisku, Glini, Topuskom i drugim mjestima - rekla je Tramišak. 

Dodala je da ako se uskoro dobiju prostorno-planska rješenja može početi gradnja novih stanova.

- Ako ćemo graditi tipske zgrade i tipske kuće i nakon ishodovanja dokumenata i dozvola, uskoro bi mogla početi izgradnja, za koju su sredstva već osigurana - rekla je nakon sastanka Nataša Tramišak.

Dumbović: "Snažno nas je uzdrmao jutrošnji potres, građani su traumatizirani"
Dumbović: "Snažno nas je uzdrmao jutrošnji potres, građani su traumatizirani"

Gradonačelnik Dumbović je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora i predloženim rješenjima, u sklopu projekta 'pet gradova'.  Napomenuo je kako se već mora razmišljati o novom akcijskom planu obnove centra grada. Predložio je da se kuće obnavljaju prema izvornim nacrtima. 

- Od ministarstva kulture sam već dobio obećanje da će grad izgledati kako je ranije izgledao. Krenuli smo s rušenjem, ali se treba što prije krenuti i s građenjem - rekao je Dumbović.

Prosvjed nekoliko desetak nezdovoljnih- napali Dumbovića

Sastanak ministrice i gradonačelnika protekao je uz znaku prosvjeda nekoliko desetaka građana, koji su imali primjedbe na transparentnost odluka o pravima građana na pomoć i obnovu, te na raspodjelu humanitarne pomoći.

Građani su se prvo okupili na mjestu zakazane lokacije sastanka, ali su se nakon promjene lokacije, ubrzo okupili na novoj lokaciji kod Vatrogasnog doma.

'Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena je na šire područje Petrinje i Zagreba'
'Mobilna mreža seizmoloških postaja postavljena je na šire područje Petrinje i Zagreba'

Gradonačelnik Dumbović je po izlasku sa sastanka bio izložen žestokom verbalnom napadu. Što više, pri izlasku iz kruga Vatrogasnog doma, prosvjednici, koji su najavili nove prosvjede, blokirali su izlaz njegovom službenom automobilu. 

Dumbović je večeras za RTL izjavio kako su ti incidenti politički motivirani, a na pitanje novinara tko politički stoji iza današnjih događaja izdvojio je Lucu Gašpar Šako i Most. 

- Ona je u Mostu, to je evidentno. Ona je ta spasiteljica i voditeljica svih medija i slikanja nečeg što je zatvoreno u prostoru komunalnog poduzeća bilo prije 14 dana i ona je otkrila Ameriku - rekao je.

Poduzetnici iz BiH donirali osam šlepera materijala za Banovinu
Poduzetnici iz BiH donirali osam šlepera materijala za Banovinu

Uvjeren je da je sve instruirano iz središnjice Mosta.

- Oni ni sami ne znaju koju štete pojedinci rade Petrinji. To nema smisla, Petrinja to nije zaslužila, ispada da smo kauboji bez reda koji želimo nešto stvoriti na silu - ocijenio  je Dumbović.