News

Komentari 103

Zapalili restoran kod kojeg su policajci ubili Afroamerikanca

Zapalili restoran kod kojeg su policajci ubili Afroamerikanca

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tijekom dana gradonačelnica Keisha Lance Bottoms rekla da je šefica policije Erike Shields dala hitnu ostavku zbog smrti Raysharda Brooksa (27)

Prosvjednici su u subotu zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy kraj kojeg je policija upucala Afroamerikanca dok je pokušavao izbjeći uhićenje, a incident je zabilježen na video snimku i zacijelo će potaknuti još više demonstracija širom zemlje.

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tijekom dana gradonačelnica Keisha Lance Bottoms rekla da je šefica policije Erike Shields dala hitnu ostavku zbog smrti 27-godišnjeg Raysharda Brooksa.

Police detain protesters for blocking traffic during a rally against racial inequality and the police shooting death of Rayshard Brooks, in Atlanta

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase plamen, zaštićen redom policajaca. 

Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili promet, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Vlasti još nisu objavile imena dvojice policajaca koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su bili bijeli.

Police with riot shields advance to detain protesters for blocking traffic on a freeway during a rally against racial inequality and the police shooting death of Rayshard Brooks, in Atlanta

Brooks je bio otac mlade kćeri koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi odvjetnici. Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dva tjedna demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda, koji je 25. svibnja umro pod koljenom policijskog službenika u Minneapolisu.

Više od 100 ljudi u Atlanti pozvalo je da se policajce u tom slučaju kazneno optuži.

Pozvana je došla nakon što joj je javljeno da je Brooks zaspao u autu kroz prolaz u restoran. Policajci su bezuspješno pokušali testirati na alkohol, a zatim privesti, navodi Istražni biro Georgije.

Okružni državni odvjetnik okruga Fulton, Paul Howard, mlađi, rekao je u izjavi e-poštom da je njegov ured "već pokrenuo intenzivnu, neovisnu istragu incidenta", dok čeka nalaze Državnog istražnog biroa.

Najčitaniji članci