Obavijesti

News

Komentari 182

Majka pretučene na prosvjedu: Policija je oko nas, ali bojim se!

Majka pretučene na prosvjedu: Policija je oko nas, ali bojim se!
33

BRUTALNO PREMLATIO DJEVOJKU: Žrtva je prošla nekoliko operacija, a mora se i nositi sa svakodnevnim prijetnjama smrću, dok su nasilniku priredili doček u kafiću u kojem ju je mlatio

VIDEO

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

U Zadru počeo veliki prosvjed protiv puštanja Daruvarca na slobodu!

Posted by 24sata on Wednesday, 19 December 2018

>>> Najnovije informacije:

15.35 - Okupljeni su ostavili i osmrtnicu za hrvatsko pravosuđe kao i lampaše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:48

15.30 - Prosvjednicima se obratila i majka žrtve. 

- Svima želim zahvaliti u njeno ime. Počinitelj pije kavu na Kalelargi dok je ona zatvorena doma. Dijete prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim vam reći hvala jer ste podigli moje dijete svojom podrškom i spasili ste je od smrti - rekla je kroz suze majka i ponovila pred svima da je djevojka imala suicidalne misli i da nakon premlaćivanja napadi i dalje traju jer primaju prijetnje sa svih strana.

15.25 - Prosvjednice su nastavile čitati ispovijesti zlostavljanih žena.

15.25 - Ona je imala suicidalne misli, pomogli ste joj. To je bio pokušaj ubojstva, on je moje dijete pola sata mrcvario na podu. Podigli ste joj raspoloženje, sve poruke podrške. Ona nije mogla biti s nama, boji se jako, sad je policija čuva. Još je nateknuta, ne smije izlaziti iz kuće. Stalno dobivamo prijetnje - kazala je djevojčina majka Ana Gurlica.

- Očekujem da se promijeni zakon, i da se stane na kraj nasilju nad ženama, da nema izuzeća suca i ovoga i onoga, neka se kazni odmah! Ne može to tako, da on hoda po Zadru, a njegove se žrtve stišću doma - rekla je Gurlica.

15.17 -  Prosvjednici su stigli pred zgradu suda, drže transparente s porukama protiv pravosuđa, a govornica ističe da osuđuju nasilje i poručuju 'Nije normalno da partner satre partnericu! DOSTA JE!'. 

- Jučer je bila ona, danas može biti bilo koja od nas! - kazala je govornica i zaradila ovacije. 

- Niste same! - poručio je govornik obitelji žrtve.

- Zahtijevamo potporu za žrtve i kaznu za nasilnike - dodao je.

15.10 - Na Facebook profilu 24sata prosvjednicima stižu poruke podrške iz cijele Hrvatske.

'Zagreb je uz vas', 'Podrška iz Splita, bravo narode', 'Podrška iz Pule', javljaju se čitatelji iz Velike Gorice, Šibenika, Knina, iz Hrvatskog Zagorja, iz Županje, iz Daruvara, Osijeka... Potpora stiže čak i iz BiH, Srbije, Njemačke, SAD-a.

15.08 - Prosvjedna povorka kreće s Narodnog trga prema zgradi suda. Organizatori su pozvali okupljene da se ne koriste pirotehničkim sredstvima.

15.05 - Zahvaljujemo svima koji su došli, nadamo se da će se neki zakoni promijeniti. Policija je dala sve od sebe, stalno su oko nas, ali ja se bojim - rekla je majka žrtve za 24sata i dodala kako njezina kći ne može izlaziti zbog posljednje operacije. 

15.03 - Okupilo se nekoliko stotina ljudi

14.59 - U Zadru su se počeli okupljati prosvjednici, a među njima su majka, sestra i brat pretučene djevojke.

HHO: Narušena su prava i djevojke i optuženika

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u srijedu je, u vezi slučaja puštanja iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca, priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Darka Kovačevića Daruvarca (31) sud je pustio na slobodu iz pritvora iako je gotovo nasmrt pretukao dvostruko mlađu djevojku (18) u zadarskom kafiću. 

Žrtva je prošla nekoliko operacija, a mora se i nositi sa svakodnevnim prijetnjama smrću, dok su nasilniku priredili doček u kafiću u kojem ju je brutalno mlatio.

Majka pretučene djevojke: 'Njoj prijete da će meni na sprovod'
Majka pretučene djevojke: 'Njoj prijete da će meni na sprovod'

Zbog toga su se sugrađani odlučili izraziti podršku mladoj Zadranki i u 15 sati organiziraju prosvjed podrške. 

- Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska nema nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje. Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta? Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje. Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili -stoji u opisu prosvjeda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.