Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majka pretučene na prosvjedu: Policija je oko nas, ali bojim se!

BRUTALNO PREMLATIO DJEVOJKU: Žrtva je prošla nekoliko operacija, a mora se i nositi sa svakodnevnim prijetnjama smrću, dok su nasilniku priredili doček u kafiću u kojem ju je mlatio

Zadar: Prosvjed građana protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
182 komentara

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

U Zadru počeo veliki prosvjed protiv puštanja Daruvarca na slobodu!

Posted by 24sata on Wednesday, 19 December 2018

>>> Najnovije informacije:

15.35 - Okupljeni su ostavili i osmrtnicu za hrvatsko pravosuđe kao i lampaše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Pino Šale/24sata

15.30 - Prosvjednicima se obratila i majka žrtve. 

- Svima želim zahvaliti u njeno ime. Počinitelj pije kavu na Kalelargi dok je ona zatvorena doma. Dijete prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim vam reći hvala jer ste podigli moje dijete svojom podrškom i spasili ste je od smrti - rekla je kroz suze majka i ponovila pred svima da je djevojka imala suicidalne misli i da nakon premlaćivanja napadi i dalje traju jer primaju prijetnje sa svih strana.

15.25 - Prosvjednice su nastavile čitati ispovijesti zlostavljanih žena.

15.25 - Ona je imala suicidalne misli, pomogli ste joj. To je bio pokušaj ubojstva, on je moje dijete pola sata mrcvario na podu. Podigli ste joj raspoloženje, sve poruke podrške. Ona nije mogla biti s nama, boji se jako, sad je policija čuva. Još je nateknuta, ne smije izlaziti iz kuće. Stalno dobivamo prijetnje - kazala je djevojčina majka Ana Gurlica.

- Očekujem da se promijeni zakon, i da se stane na kraj nasilju nad ženama, da nema izuzeća suca i ovoga i onoga, neka se kazni odmah! Ne može to tako, da on hoda po Zadru, a njegove se žrtve stišću doma - rekla je Gurlica.

15.17 -  Prosvjednici su stigli pred zgradu suda, drže transparente s porukama protiv pravosuđa, a govornica ističe da osuđuju nasilje i poručuju 'Nije normalno da partner satre partnericu! DOSTA JE!'. 

- Jučer je bila ona, danas može biti bilo koja od nas! - kazala je govornica i zaradila ovacije. 

- Niste same! - poručio je govornik obitelji žrtve.

- Zahtijevamo potporu za žrtve i kaznu za nasilnike - dodao je.

15.10 - Na Facebook profilu 24sata prosvjednicima stižu poruke podrške iz cijele Hrvatske.

'Zagreb je uz vas', 'Podrška iz Splita, bravo narode', 'Podrška iz Pule', javljaju se čitatelji iz Velike Gorice, Šibenika, Knina, iz Hrvatskog Zagorja, iz Županje, iz Daruvara, Osijeka... Potpora stiže čak i iz BiH, Srbije, Njemačke, SAD-a.

15.08 - Prosvjedna povorka kreće s Narodnog trga prema zgradi suda. Organizatori su pozvali okupljene da se ne koriste pirotehničkim sredstvima.

15.05 - Zahvaljujemo svima koji su došli, nadamo se da će se neki zakoni promijeniti. Policija je dala sve od sebe, stalno su oko nas, ali ja se bojim - rekla je majka žrtve za 24sata i dodala kako njezina kći ne može izlaziti zbog posljednje operacije. 

15.03 - Okupilo se nekoliko stotina ljudi

14.59 - U Zadru su se počeli okupljati prosvjednici, a među njima su majka, sestra i brat pretučene djevojke.

HHO: Narušena su prava i djevojke i optuženika

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u srijedu je, u vezi slučaja puštanja iz pritvora Darka Kovačevića Daruvarca, priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Darka Kovačevića Daruvarca (31) sud je pustio na slobodu iz pritvora iako je gotovo nasmrt pretukao dvostruko mlađu djevojku (18) u zadarskom kafiću. 

Žrtva je prošla nekoliko operacija, a mora se i nositi sa svakodnevnim prijetnjama smrću, dok su nasilniku priredili doček u kafiću u kojem ju je brutalno mlatio.

NASILNIK DARUVARAC NA SLOBODI Majka pretučene djevojke: 'Njoj prijete da će meni na sprovod'

Zbog toga su se sugrađani odlučili izraziti podršku mladoj Zadranki i u 15 sati organiziraju prosvjed podrške. 

- Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska nema nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje. Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta? Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje. Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili -stoji u opisu prosvjeda.

Možda vas zanima i ovo:
Message