News

Komentari 1

Protašević rekao da je dobro i da nije pretučen, opozicija tvrdi da je to nastup pod prisilom

Protašević rekao da je dobro i da nije pretučen, opozicija tvrdi da je to nastup pod prisilom

Svjestan sam štete koju sam nanio ne samo državi, već i zemlji. Želim sada učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ispravio situaciju, rekao je bjeloruski novinar Roman Protaševič na presici u Minsku

Zatvoreni bjeloruski novinar Roman Protaševič pojavio se u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Minsku i rekao da se osjeća dobro i da nije pretučen, što je opozicija ocijenila kao novi javni nastup pod prisilom.

Pored Protaševiča su sjedila četiri dužnosnika, od kojih dvojica u uniformi.

Pogledajte video

Kazao je da nije prisiljen na suradnju s vlastima te da je dobrog zdravlja, nakon što je uhićen prošloga mjeseca. Bjeloruske su vlasti prisilile zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsk 23. svibnja, nakon čega su Protaševič, kritičar bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, i njegova djevojka uhićeni.

"Sve je u redu sa mnom. Nitko me nije tukao, nitko me nije dodirnuo", izjavio je.

"Svjestan sam štete koju sam nanio ne samo državi, već i zemlji. Želim sada učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ispravio situaciju", dodao je.

Protaševič se od uhićenja nekoliko puta pojavio pred kamerama. Priznao je da je planirao svrgavanje predsjednika Aleksandra Lukašenka organiziranjem "nereda" i odrekao se ranijih kritika upućenih dugogodišnjem bjeloruskom čelniku.

"Ovo nije novinska konferencija već prizor Kafke ili Orwella", napisao je na Twitteru Franak Viačorka, savjetnik Svjatlane Tihanovskaje, kandidatkinje opozicije na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, koja je u egzilu.

Prethodno su vlasti rekle da je Protaševič ekstremist koji potiče nasilje i ustraju u tvrdnji da su televizijska "priznanja" članova opozicije bila dobrovoljna.