Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
146 komentara

Protiv vaučerizacije: 'Svaka je lipa bitna, jedva preživljavamo'

Ako uvedu te vaučere, bit će sto puta gore. Sad se krade, možete zamisliti što će biti kad ukinu novac. Nekome je potreban novac, nekome lijekovi, trebaju nam novci za djecu u školi, kažu u romskom naselju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
146 komentara

Nije istina da će se uvesti vaučeri za Rome u Međimurju koji primaju socijalnu pomoć. Izjavio nam je to saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Prije nekoliko dana muškarac u romskom naselju Piškorevci u Međimurju nasmrt je izbo 37-godišnju nevjenčanu suprugu i majku devetero djece. Muškarac koji je ubio nevjenčanu suprugu otprije je poznat policiji.

Ministarstvo socijalne skrbi, kako je objavio dnevnik.hr, zatražilo je da se evidentiraju svi počinitelji prekršajnih, kaznenih djela, roditelji koji ne šalju djecu u školu, oni koji nenamjenski troše socijalu.

Njima se namjeravaju ukinuti socijalna pomoć i uvesti vaučeri. Primatelji socijalne pomoći morat će proći i kroz rad za opće dobro.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Od ministarstva nismo dobili komentar razmišljaju li o uvođenju vaučera.

- To nije točno. Obmanjuje se cjelokupna romska zajednica. Nema potrebe za vaučerima kad već postoji zakon, odnosno odredbe u samom zakonu kojima se regulira primanje socijalne pomoći. Ne očekujem da će se nešto radikalno promijeniti. Sve dok oni koji su krivi ne preuzmu odgovornost za dugogodišnje zanemarivanje problema romske zajednice i romskih naselja. Bez toga neće biti pomaka. Problem isključenosti Roma nije slučajan i on se neće riješiti populizmom - rekao je Kajtazi.

VIDEO: NAKON UBOJSTVA U PIŠKOROVCU Život Roma u Međimurju: 'Mi nismo krivi za sve probleme!'

Romi iz Piškorevaca ne žele da se uvedu vaučeri za socijalnu pomoć.

- Ako uvedu te vaučere, bit će sto puta gore. Sad se krade, možete zamisliti što će biti kad ukinu novac. Nekome je potreban novac, nekome lijekovi, trebaju nam novci za djecu u školi, za njihove izlete, ljekarne... Mi imamo po sedmero, desetero djece, za svako od njih trebamo kupiti sirupe, karte za autobuse... Odakle da to priuštimo? Onaj koji nikad nije bio kriminalac, sad bi postao - rekli su našem reporteru prije nekoliko dana Romi iz Piškorevaca.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message