Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Protjerani tjelohranitelj Osame bin Ladena mora biti vraćen

Sami A. koji godinama slovi kao potencijalno opasna osoba i svakodnevno se morao javljati u policiju, već je prije nekoliko godina trebao biti protjeran ali je sud uvijek iznova prihvaćao njegovu žalbu

Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube
5 komentara

Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena koji je godinama živio u Njemačkoj i koji je nakon dugotrajnog postupka protjeran u rodni Tunis u petak ujutro, mora biti vraćen u Njemačku jer je njegovo protjerivanje bilo protupravno, priopćio je Upravni sud u Gelsenkirchenu u petak.

"Protjerivanje se protivi temeljima državno-pravnih principa“, priopćio je sud u Gelsenkirchenu. Sud je ovakvu odluku donio zbog toga što tuniske vlasti diplomatskim putem nisu izdale jamstva da Samiju A. u Tunisu ne prijeti mučenje.

Sud je uredu za strance u Bochumu naložio da  Samija A. "odmah i po vlastitom trošku vrati u Njemačku“.

Sudska odluka je u ured za strance u Bochumu, gdje je 42-godišnji bivši tjelohranitelj vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena godinama živio s obitelji, stigla u trenutku kada je zrakoplov već poletio za Tunis.

Sami A. je odmah nakon dolaska u Tunis priveden zbog optužbi za sudjelovanje u radu terorističke skupine.

Sami A. koji godinama slovi kao potencijalno opasna osoba i svakodnevno se morao javljati u policiju, već je prije nekoliko godina trebao biti protjeran ali je sud uvijek iznova prihvaćao njegovu žalbu po kojoj je protjerivanje protuzakonito jer protjeranom u zemlji porijekla, u ovom slučaju Tunisu, prijeti mučenje.

Slučaj Samija A. , koji je u Njemačku došao na studij ali se kasnije priključio skupini Al Kaida u Afganistanu, je ponovno došao u središte javne rasprave nakon što se pokazalo da mnogi potencijalno opasni islamisti na mogu biti protjerani zbog toga što im u zemlji porijekla prijeti mučenje.

Odvjetnici Samija A. izrazili su ogorčenje zbog postupka vlasti u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

„Kada se državni uredi ogluše na sudske odluke onda je državnopravni poredak u pitanju“, rekla je jedna od odvjetnica Seda Basay-Yildiz za novinsku agenciju Dpa.

Ona je dodala da su takvi postupci dosad bili praksa samo u državama u kojima pravna država nije stabilna.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message