Split ima odličnu gastronomsku ponudu. Nanese li vas put u taj grad može vam se posrećiti da probate zaboravljena jela poput juhe od kamena, morske ježeve...
Pršut, jela od kamena, ježevi...: Što se sve može jesti u Splitu?
ZALOGAJNICA DIOKLECIJAN
Vremešna i rustikalna zalogajnica narodu poznatija kao Tri volta, uglavljena je u same južne zidine Dioklecijanove palače. Desetljećima je mjesto gdje se jede najbolji domaći pršut u Splitu i okolici. Gazda Ante Prkić nabavlja ih sa seoskih domaćinstava u okolici Muća. Služe i pučke marende koje su od uvijek svježih namirnica nabavljenih istog dana na splitskom pazaru, a njihove tripice toliko su poznate da se autobusima šalju ljubiteljima u Rijeku.
Dosud 9, Split
NOŠTROMO
Restoran Noštromo smješten je uz samu splitsku Peškariju, jedno je od malobrojnih mjesta u Splitu gdje je riba uvijek svježa, recepti originalni ili, pak, oni otrgnuti zaboravu. Može vam se posrećiti da probate zaboravljena i rijetka jela poput juhe od kamena iz mora, morske ježeve i jaja, priloge i umake od jadranskih algi. Vlasnik Zlatko Marinović od zaborava čuva ribarske recepte, smišlja nova, te obogaćuje klasične riblja jela maštovitim, a često zaboravljenim dodacima iz Jadrana. Tamo se može popiti i jedinstvena rakija od algi i jabuka koju je Marinović osmislio sa svojim partnerom iz Slavonije.
Kraj Sv. Marije 10, Split
SLASTIČARNA LUKA
Slastice i sladoledi rade se s pravim voćem, a među aromama se nađe lavanda, smokve, slani karamel, orah, mango, pipi, chili cokolada, prošek i na desetke drugih okusa.
Svačićeva 2, Split