Obavijesti

News

Komentari 619

Crnoja ipak u Vladi, Orešković: "Stay calm and govern on"

Crnoja ipak u Vladi, Orešković: "Stay calm and govern on"
8

Premijer Tihomir Orešković je počeo sjednicu Vlade s izrekom na engleskom jeziku "Stay calm and govern on" koju je preveo kao: "Ostani miran i vladaj na"

VIDEO

Prva sjednica Vlade premijera Tihomira Oreškovića počinje u 10 sati. Iako je bilo najavljeno da ministar branitelja Mijo Crnoja neće doći, on je stigao u Banske dvore. Nije davao izjave. Stigao je prije svih. Ipak nije na sjednici Vlade nego je u Banskim dvorima gdje s odvjetnicima pregledava dokumente koje u srijedu nisu stigli. 

Premijer Tihomir Orešković je počeo sjednicu Vlade s izrekom na engleskom "Stay calm and govern on" koju je preveo kao: "Ostani miran i vladaj na". Rekao je kako je to dobar savjet svima. 

Ministri podnose izvješća o primopredaji

Ministri podnose izvješća o primopredaji u ministarstvima. Prvi je bio Miro Kovač, ministar vanjskih poslova koji je rekao da u tom Ministarstvu ima još mjesta za zapošljavanje. Da će trebati zapošljavati još službenika rekla je i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar MUP-a Vlaho Orepić rekao je kako misli da će moći organizirati da se migranti uopće ne zadržavaju u Hrvatskoj. Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je da je još neriješeno oko pola milijuna predmeta, ali bez prekršajnih predmeta. Davor Romić je također rekao da u Ministarstvu poljoprivrede ima mjesta za zapošljavanje. Kaže da su sad na 80 posto kapaciteta sa zaposlenicima. 

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova, rekao je da imaju ambiciozan plan - u ovoj godini pokrenuti 217 postupaka dodjele bespovratnih sredstava.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je jedan od prioriteta završetak procesa restrukturiranja brodogradilišta. Treba nastaviti raditi na liberalizaciji energetskog tržišta, kaže.

- Izrazito je bitno da se napravi nova energetska strategija - rekao je Panenić.

Zdravko Marić, ministar financija, je rekao kako je jedan od važnijih ciljeva jačanje porezne sigurnosti. 

Darko Horvat, ministar poduzetništva, rekao je da u njegovom Ministarstvu također ima mjesta za zapošljavanje. Mjesta za zapošljavanje ima i u Ministarstvu zaštite okoliša, rekao je ministar Slaven Dobrović. 

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva također je rekao da treba nove, stručne kadrove. 

Kao probleme je između ostalog istaknuo prenormiranost, neusklađenost i neučinkovitost propisa, zbog čega smo na kategorijama doing businessa smješteni jako nisko, te potkapacitiranost.

- Moramo donijeti jednu kvalitetnu i dugoročnu kadrovsku politiku - rekao je Kuščević, koji je izrazio uvjerenje da će vrlo brzo popraviti stvari te da će se u ovom mandatu građevinarstvo i prostorno uređenje dići na razinu koju zaslužuje.

Anton Kliman, ministar turizma, je rekao da maksimalno mogu zaposliti 310 ljudi u Ministarstvu, a popunjenost je sad 49 posto. Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava, rekla je da u njezinom ministarstvu nedostaje oko 1/4 zaposlenih.  

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je manjak u HZZO-u unatoč sanaciji zdravstvenog stanja 2015. iznosio 2,5 milijarde kuna. Osvrnuo se i na hitnu helikoptersku službu. Rekao je da je to u zadnje vrijeme aktualna tema te ustvrdio da bi možda bio manji trošak kupovina vlastitog helikoptera nego najam od Talijana. 

- Mi u godinu dana kupimo novi helikopter - rekao je Nakić i najavio s ministrom Buljevićem, ministrom obrane, razgovore na tu temu. Nakić je rekao i da neće zapošljavati nove ljude. Rekao je da će se morati ekipirati.  

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, je prilikom svojeg izlaganja rekao kako je Ministarstvo preuzeo "od svojeg predšasnika". 

Na kraju izlaganja ministara, premijer Tihomir Orešković im se zahvalio. Rekao je da je danas čuo brojne izazove, ali i da vidi i ogroman potencijal. Rekao je da vidi sinergiju i kako mogu zajedno raditi i iskoristiti taj potencijal.   

Vlada je imenovala predsjednike i članove stalnih radnih tijela

Vlada je imenovala predsjednike i članove stalnih radnih tijela. Tako je ministar Miro Kovač postao šef Koordinacije za vanjsku i europsku politiku. Tomislav Karamarko novi je predsjednik Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom. Koordinaciju za društvene djelatnosti i ljudska prava vodit će šef Mosta Božo Petrov, dok će onoj za gospodarstvo, investicije i fondove EU na čelu biti njegov kolega Tomislav Panenić. Ministar pravosuđa Ante Šprlje predsjednik je Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, dok će Kadrovsku komisiju voditi premijer Orešković, a članovi će biti potpredsjednici Karamarko i Petrov. Predsjednica Administrativne komisije bit će Bernardica Juretić. 

Uskrata isplate povećane plaće po godini staža

Vlada je donijela Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Time se uskraćuje pravo na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koje je kolektivnim ugovorima ugovoreno u visini od 4, 8 i 10 posto. Dakle, ova Vlada nastavlja mjeru koju je donijela bivša Vlada, ali kao privremenu mjeru od dvije godine. Stoga je Ustavni sud ljetos poručio da će mjera, ako se nastavi i treću godinu, a to je s početkom 2016. godine, biti protuustavna, jer se neće više smatrati privremenom, nego trajnom mjerom. Ustavni sud je, također, poručio kako Vlada u slučaju eventualnog produženja mjere, to mora ispregovarati sa sindikatima, što je ministar financija Zdravko Marić i najavio. No, zakon je već poslan u proceduru. Sindikat državnih službenika i namještenika je već tijekom sjednice Vlade poslao priopćenje u kojem je najavio pokretanje sudske tužbe. Zbog toga što nije bilo pregovora. 

Dnevni red sjednice Vlade

Na dnevnom redu je podnošenje izvješća ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima te odobravanje novca na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata. 

Vlada će i imenovati i članove svojih stalnih radnih tijela te izmijeniti i dopuniti uredbu o svome Glavnom tajništvu, kao i uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja.

Izmijenit će i dopuniti uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije bit će uvršteni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca).

Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada će povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobriti ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. - 2020, godišnje do 200.000 eura.

Vlada će odobriti i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka.

Odluka o Crnoji u četvrtak popodne

Odluka o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje biti će objavljena nakon sjednice Vlade u četvrtak. 

Tijekom 11-osatnog sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a kako se doznaje biti će pozvani i neovisni pravni stručnjaci koji će također pregledati dokumentaciju i napraviti sažetke. Na temelju izvješća pravnih stručnjaka premijer i dvojica potpredsjednika trebali bi donijeti konačnu odluku o ostanku ili odlasku Mije Crnoje s dužnosti ministra branitelja, izvijestio je izvor iz Vlade.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.

Premijer Orešković ranije je poručio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran. Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 619
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina