News

Komentari 61

Prva zgrada koju će nakon potresa obnoviti država: ‘Čekali smo na ovu odluku 350 dana’

Prva zgrada koju će nakon potresa obnoviti država: ‘Čekali smo na ovu odluku 350 dana’

Mi smo imali malo idealniju situaciju zbog čistih vlasničkih papira i spremnog projekta, ali svakako savjetujem da se opskrbite strpljenjem, nemojte odustati i izgurajte sve do kraja, rekao je predstavnik stanara

Da je bilo teško i komplicirano, bilo je. Ali i da se isplatilo ganjati papire, i to se isplatilo. Jako smo sretni što se napokon pokrenulo, govori nam to s ponosom predstavnik stanara Ilice 103/1 Miroslav Jerković, dok nam govori kako su napokon dobili odluku Ministarsva graditeljstva.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Nakon 350 dana od predaje zahtjeva, izrade i dorade projekta obnove napokon smo dobili zasluženo. I upravo činjenica da smo imali izrađeni projekt nas je spasila dugotrajnije procedure. To što smo sami napravili je ubrzalo cijeli proces. Sama izrada projekta nas je koštala više od 100.000 kuna, a sve nam je olakšao i izmijenjeni zakon o obnovi prema kojem sve troškove pokriva država pa nije bilo problema među suvlasnicima oko financiranja - govori nam Miroslav i nadodaje da je imao i sreću jer su svi suvlasnici bili željni i suradljivi.

- Velika je sreća što smo imali čiste vlasničke papire pa nismo morali s time razbijati glavu. Od 13 stanova, tri su vlasnici prodali u međuvremenu, ali sve je čisto i to je bitno. Sad je na redu Fond za obnovu. Kako su nam rekli, ide javni natječaj jer se treba izabrati izvođač, a za izbor je potrebno oko dva mjeseca, nakon toga se kreće s radovima koji bi trebali trajati nekih sedam mjeseci, ali smo optimistični, samo neka ide sve po planu i neka napokon krene konstrukcijska obnova - rekao je Miroslav te poručio svima koji su u procesu zahtjeva za obnovom da ne odustanu.

'nemojte odustati, gurajte'

- Mi smo imali malo idealniju situaciju zbog čistih vlasničkih papira i spremnog projekta, ali svakako savjetujem da se opskrbite strpljenjem, nemojte odustati i izgurajte sve do kraja Cijeli proces prikupljanja dokumentacije ne košta ništa, a cijeli trošak obnove je sad prebačen na državu - pojašnjava Miroslav. Za prvu odluku o obnovi, koju će provoditi država pitali smo i prvog čovjeka Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Pitali smo ga li dugo čekati skoro godinu dana za prvu odluku.

- Teško mi je to komentirati jer ne znam cijeli proces, je li bilo problema oko dokumentacije ili projekta. Ali svima preporučujem da se pri izradi dokumentacije dobro informiraju, a ako ne znaju sami, onda da se ide u organiziranu obnovu putem Fonda, gdje će se napraviti sva dokumentacija - kaže Vanđelić te nadodao da se mora raditi brže.

- Od 14.000 zahtjeva, u nadležnom Ministarstvu je obrađeno oko 500, to je zaista problem i to se mora ubrzati. Paradoksalno je da po prvi put nije problem novac, njega smo osigurali. Bitno je da se ti zahtjevi obrade kako bismo mogli krenuti s cijelim procesom. Mislim da se u ovom pitanju radi sporo - pojašnjava Vanđelić te naglašava kako se od idućeg tjedna kreće s natječajima za nekonstrukcijsku obnovu (obnova dimnjaka, opna...), a takvih zahtjeva, tvrdi, ima i više od 1000. Radovi se očekuju za dva mjeseca.

Najčitaniji članci