Obavijesti

News

Komentari 48

Prve prognoze rezultata za EU izbore: HDZ 5, SDP 4, još samo tri stranke će dobiti mandat!

Prve prognoze rezultata za EU izbore: HDZ 5, SDP 4, još samo tri stranke će dobiti mandat!
8

Poznata agencija je prebacila broj glasova s parlamentarnih izbora na one za Europski parlament na kojima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Ako budemo glasali slično, evo kome ide 12 europskih fotelja

VIDEO

Ako bi se broj dobivenih glasova po strankama na netom završenim parlamentarnim izborima preslikao na europske izbore koji se održavaju 9. lipnja, samo pet stranaka i koalicija će uspjeti prijeći izborni prag i osvojiti mandate. Zaključak je to analize Krešimira Macana, stručnjaka za odnose s javnošću i direktora agencije Manjgura. 

Na izborima za Europski parlament biramo 12 zastupnika/ca. Ključna razlika je što je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, dok je na parlamentarnim bila podijeljena u 10 izbornih jedinica, te su dodatne zastupnike birali predstavnici manjina i dijaspora. 
Macan je zbrojio glasove koje su dobile pojedine stranke, te ih primijenio na pravila za europske izbore. 

"Ako rezultate parlamentarnih izbora prebacimo korištenjem D'Hondtove metode u moguće mandate na EU izborima rezultat je sljedeći: HDZ  5, SDP  4, Domovinski pokret 1, Možemo 1 i Most 1 mandat" stoji u analizi koju cijelu možete pogledati ovdje

Ako Hrvatsku gledamo kao jednu izbornu jedinicu što ona jest na EU izborima, tada su rezultati parlamentarnih izbora sljedeći uz izlaznost od 61,44%:

Iako je propisani izborni prag isti kao i na parlamentarnim izborima, pet posto, Macan upućuje da će primjenom D'Hondtove metode preračuna glasova u mandate, on biti visokih 6,48 posto. Dakle, to je minimum postotka glasova koja bi neka stranka ili koalicija trebala dobiti kako bi poslala svog predstavnika u Europski parlament. 

"Prag za preskakanje 12. mandata je visokih 6,48 posto. Dakle neće biti dovoljno prijeći izborni prag od pet posto, već osvojiti barem navedeni postotak. Ako se radi o izlaznosti od 29,85 posto kakva je bila na zadnjim EU izborima 2019. tada za 12. granični mandat treba oko 67.350 glasova, što daje šanse i nekim drugim listama poput one koju su složili IDS i manjine okupljene i oko EU parlamentarca Valtera Flegu i tada taj mandat gubi SDP" navedeno je u analizi.

Ako rezultate prebacimo korištenjem D’Hondtove metode u moguće mandate rezultat je sljedeći

Treba napomenuti da je na parlamentarnim izborima Macan radio za IDS, a oni su za europske izbore na čelu nove koalicije od 10 stranaka, pa tek treba vidjeti hoće li ostvariti željeni sinergijski učinak i doći do mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)