Obavijesti

News

Komentari 8

Prve snimke glavnog grada Tonge nakon kataklizme: Vode nema, rezervoari su puni pepela

Prve snimke glavnog grada Tonge nakon kataklizme: Vode nema, rezervoari su puni pepela
8

Telefonske veze između Tonge i cijelog svijeta počele su se ponovno povezivati ​​kasno u srijedu , iako će obnova pune internetske povezanosti vjerojatno potrajati mjesec dana ili više

Zrakoplovi s prijeko potrebnim humanitarnim zalihama iz Australije i Novog Zelanda stići će u Tongu pogođenu tsunamijem u četvrtak, a južnopacifički otok konačno je uspostavio kontakt s ostatkom svijeta nakon što je bio odsječen pet dana.

Australski ministar obrane Peter Dutton rekao je da je zrakoplov Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva natovaren humanitarnim zalihama i čistač za pomoć u uklanjanju pepela s piste zračne luke otputovao iz Brisbanea za Tongu. 

POGLEDAJTE VIDEO Tongu pogodio tsunami nakon erupcije vulkana

Pokretanje videa ...

Otočje Tonga pogodio tsunami nakon podvodne erupcije vulkana VIDEO

Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda rekao je da su njihove zračne snage također poslale C-130 Hercules iz Aucklanda koji će sletjeti u Nuku'alofu u četvrtak.

Damaged buildings following volcanic eruption and tsunami, in Nuku'alofa

"Zrakoplov nosi humanitarnu pomoć i zalihe za pomoć u katastrofama, uključujući spremnike za vodu, komplete za privremena skloništa, generatore, higijenske i obiteljske komplete te komunikacijsku opremu", objavili su Novozelanđani.

Dostava zaliha bit će beskontaktna i očekuje se da će zrakoplov biti na zemlji do 90 minuta prije povratka na Novi Zeland, budući da na Tongi nema zaraze koronavirusom. 

Britanka poginula na Tongi dok je pokušala spasiti pse, puni razmjeri štete još nisu poznati
Britanka poginula na Tongi dok je pokušala spasiti pse, puni razmjeri štete još nisu poznati

Eksplozija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, u kojoj su poginule najmanje tri osobe, potakla je valove tsunamija preko Pacifika, teško oštetivši sela, odmarališta i mnoge zgrade u Tongi i prekinuo komunikaciju oko 105.000 ljudi u subotu.

Damaged buildings following volcanic eruption and tsunami, in Nuku'alofa

Telefonske veze između Tonge i cijelog svijeta počele su se ponovno povezivati ​​kasno u srijedu , iako će obnova pune internetske povezanosti vjerojatno potrajati mjesec dana ili više. 

Govoreći za Reuters iz Nuku'alofe, lokalni novinar Marian Kupu rekao je da su Tongani u procesu čišćenja pepela od vulkanske erupcije, ali strahuju da bi mogli ostati bez pitke vode.

"Svaka kuća ima svoje rezervoare za vodu, ali većina ih je napunjena pepelom pa nije sigurna za piće", rekao je Kupu.

A view of a beach and debris following volcanic eruption and tsunami, in Nuku'alofa, Tonga

Kupu je rekao da je nekoliko sela na zapadnoj strani Tonge jako pogođeno.

"Neću reći da očekujemo još smrtnih slučajeva, ali dok razgovaramo, vlada pokušava odletjeti na druge otoke kako bi ih provjerila. Mogu reći da možda možemo preživjeti sljedećih nekoliko tjedana što se tiče hrane, ali nisam siguran za vodu."