Obavijesti

News

Komentari 36

Prvi napad Donalda Trumpa: Američki dron ubio teroriste

Prvi napad Donalda Trumpa: Američki dron ubio teroriste

U dva uzastopna napada u nedjelju ubijen je zapovjednik i još dvojica iz Al Qaide, rekli su vojnici na terenu koji su htjeli ostati anonimni s obzirom da ne smiju odavati takve informacije...

VIDEO

Američki dron je ubio troje pripadnika Al Qaide u Jemenu, prenosi CBSNews. To su prvi zabilježeni napadi otkad je Donald Trump preuzeo predsjedničku funkciju.

U dva uzastopna napada u nedjelju ubijen je zapovjednik Abu Anis al-ABi i još dvojica, rekli su vojnici na terenu koji su htjeli ostati anonimni s obzirom da ne smiju odavati takve informacije novinarima.

Od 11. rujna i napada na New York i Washington, američki dronovi su u više navrata napadali tu militantnu grupu. 

Prošlog ljeta je predsjednik Obama priznao da su dronovi SAD-a napadima na Bliskom istoku prouzročili i civilne žrtve. Zato su kasnije izgradili prilično stroge kriterije, rekao je, i priznao da dronovi nisu toliko precizni koliko bi trebali biti i da nema sumnje da su neki civili ubijeni.

Navodno je 117 civila dosad ubijeno u napadima u Pakistanu, Jemenu i drugim zemljama tijekom Obamina mandata. Zbog toga su Udruge za ljudska prava prozivale Obamin ured, a boje se kako bi Trump mogao biti i još agresivniji.

Otkako su započeli s napadima dronom, Jemen je zapao u još veći kaos. Dvogodišnji građanski rat je eskalirao, pobunjenici su preuzeli grad Sanaa i predsjednik Abed Rabbo Mansour Hadi je odstupio i pobjegao iz zemlje.  Washington vidi Al-Qaidu na Arapskom poluotoku kao jednu od najopasnijih ogranaka globalne terorističke mreže koji iskorištavaju kaos, prisvajaju teritorij na jugu i istoku zemlje.

 

U nedjelju, Mwatana, jemenska Udruga za ljudska prava je objavila dokumentarac o civilnim žrtvama zračnih napada i intervjue članova obitelji koji kažu da su njihovi rođaci bili nevini i da nisu dobili naknadu od SAD-a, unatoč njihovoj nepravednoj smrti.

"S kim da razgovaramo? Amerika? Gdje je Amerika? ", rekao je Nasser Mohammed Nasser, preživjeli iz ciljanog konvoja. "Oni će ubiti dvoje ili troje iz al-Qaede, ali i 10 ili 15 civila...", dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.