News

Komentari 7

Prvi put nakon nesreće mediji ušli u Fukushimu, pogledajte!

Prvi put nakon nesreće mediji ušli u Fukushimu, pogledajte!

Mediji su prvi put nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima, ušli u prostor postrojenja. Od stravičnog potresa i tsunamija u Japanu prošlo je osam mjeseci...

Zgrade dvaju reaktora nekoć s fasadom boje vedrog neba dominiraju stratištem nuklearne elektrane U Fukushimi. Krovovi su im razneseni, a od betonskih zidova ostao je još samo čelični okvir.

U sjenama nekad velebnih zgrada vodoinstalateri, električari od glave do pete odjeveni u bijela zaštitna odijela odrađuju  svoj posao. A njihov posao, odnosno čišćenje mjesta najveće nuklearne katastrofe od one u Černobilu, trajat će desetljećima.

Novinarima je, javlja AP, danas prvi puta dopušteno posjetiti lokaciju nuklearke još od 11. ožujka kada je tsunami preplavio elektranu i izazvao eksplozije reaktora i pretvorio stotine četvornih kilometara u "ničiju zemlju".

Osam mjeseci kasnije elektrana je i dalje u kaosu. Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti, a lokve vode prekrivaju nekada besprijekoran i čist teren.

Desetci tisuća "susjeda" nuklearke možda se nikada neće moći vratiti svojim domovima, i baš kao što su Hirošima i Nagasaki postale ikone strave koju uzrokuje nuklearno oružje, tako je Fukushima postala novi poziv svijetu za pronalazak drugih izvora energije.

Najčitaniji članci