Obavijesti

News

Komentari 7

Prvi put nakon nesreće mediji ušli u Fukushimu, pogledajte!

Prvi put nakon nesreće mediji ušli u Fukushimu, pogledajte!
4

Mediji su prvi put nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima, ušli u prostor postrojenja. Od stravičnog potresa i tsunamija u Japanu prošlo je osam mjeseci...

VIDEO

Zgrade dvaju reaktora nekoć s fasadom boje vedrog neba dominiraju stratištem nuklearne elektrane U Fukushimi. Krovovi su im razneseni, a od betonskih zidova ostao je još samo čelični okvir.

U sjenama nekad velebnih zgrada vodoinstalateri, električari od glave do pete odjeveni u bijela zaštitna odijela odrađuju  svoj posao. A njihov posao, odnosno čišćenje mjesta najveće nuklearne katastrofe od one u Černobilu, trajat će desetljećima.

Novinarima je, javlja AP, danas prvi puta dopušteno posjetiti lokaciju nuklearke još od 11. ožujka kada je tsunami preplavio elektranu i izazvao eksplozije reaktora i pretvorio stotine četvornih kilometara u "ničiju zemlju".

Osam mjeseci kasnije elektrana je i dalje u kaosu. Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti, a lokve vode prekrivaju nekada besprijekoran i čist teren.

Desetci tisuća "susjeda" nuklearke možda se nikada neće moći vratiti svojim domovima, i baš kao što su Hirošima i Nagasaki postale ikone strave koju uzrokuje nuklearno oružje, tako je Fukushima postala novi poziv svijetu za pronalazak drugih izvora energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca