Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Prvi službeni čovjek kiborg čuje trideset i šest boja

Englez N. Harbisson je daltonist kojem su ugradili umjetno oko kako bi mogao čuti boje. Od vlade je tražio da mu prizna status kiborga, čovjeka robota

24sata
Foto: 24sata
21 komentara

Ja sam daltonist, tako da ne raspoznajem boje, pa mi je profesor kibernetike Adam Montandon napravio umjetno oko kako bih mogao čuti boje, rekao je Englez Neil Harbisson, koji živi u Barceloni. Svaka boja ima svoju svjetlosnu frekvenciju, koju očitava senzor i pretvara u zvuk. Tako crvena, s najnižom frekvencijom ima najniži ton, a najdublji ton ima ljubičasta. Kad je nešto crno, bijelo ili sivo, Neil ne čuje nikakav zvuk. On sada raspoznaje 36 boja, a planira naučiti raspoznavati zvukove za cijeli spektar od 360 nijansi.
Neil studira kako bi postao skladatelj te mu nije problem raspoznavati zvukove. S profesorom Montandom se upoznao na seminaru 2004. nakon čega je napravljen prvi prototip umjetnog oka. Dosad ima sedam verzija, a u planu je minijaturna verzija, koju bi kao piercing ugradio u obrvu. Od britanske vlade zatražio je da mu prizna status kiborga te da se za putovnicu slika s umjetnim okom. Zahtjev mu je prihvaćen, ali uz putovnicu mora nositi medicinsku dokumentaciju.
- Većina ljudi kad me vidi, misli da je to mobitel, pa često imam problema u zračnim lukama - rekao je Neil. Prije dolaska u Zagreb izbacili su ga iz kasina u Monte Carlu jer su mislili da će varati na kartama. U Zagrebu gostuje na 4. velesajmu kulture, gdje je sinoć imao nastup na kojem su posjetitelji mogli čuti kako boje zvuče.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message