Obavijesti

News

Komentari 40

Prvi u Hrvatskoj: Žilu iz ruke spojili su na arteriju na mozgu

Prvi u Hrvatskoj: Žilu iz ruke spojili su na arteriju na mozgu
9

VRHUNSKA MEDICINA: Riječki liječnici s američkim kolegama izveli su složenu operaciju na 49- godišnjoj ženi, koju su planirali na trodimenzionalnome modelu

VIDEO

Komplicirana šestosatna operacija obavljena je na 49-godišnjoj pacijentici s Raba koja je patila od velike aneurizme krvne žile mozga, a zahvat je planiran na 3D modelu koji je osmislio dr. Dinko Štimac.

On je i predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, a na operaciji je asistirao renomiranom dr. Laligamu N. Sekharu, jednom od najboljih američkih neurokirurga. Dolazak vodećeg neurokirurga današnjice u Rijeku rezultat je 17-godišnje suradnje i prijateljstva s dr. Dinkom Štimcem, uspostavljenim tijekom njegova studijskog boravka u SAD-u.

Nel Pavletić/PIXSELL

Liječnici su na ovoj operaciji prvi put u Hrvatskoj pacijentici ugradili 25 centimetara dugačak graft (usadak) arterije na vratu do mozga.

- Radi se o aneurizmama gdje treba uzeti krvnu žilu s noge ili, u ovom slučaju ruke, i napraviti premosnicu. Pritom se skidaju dijelovi baze lubanje i zaklema se aneurizma.

Od žile iz ruke napravili smo premosnicu od unutrašnje karotidne arterije na vratu s lijeve strane, koja je provučena ispod kože i ispred uha te našivena na srednju mozgovnu arteriju. Aneurizma je potom isključena iz cirkulacije kako bi krv preko ove premosnice zaobilazno cirkulirala do mozga - pojasnio je dr. Štimac dodavši da je ovo jedan od najsloženijih zahvata u neurokirurgiji.

Nel Pavletić/PIXSELL

Dr. Sekhar kaže da se ugodno iznenadio 3D modelom/angeografijom u omjeru 1:1 koji ga je dočekao uoči operacije, a za čiji izum je zaslužan dr. Dinko Štimac. Preciznost tog trodimenzionalnog modela mjeri se mikronima, a prema uputama dr. Štimca, odnosno CT-a mozga pacijentice, obrađen je na Građevinskom fakultetu opremom dobivenom iz infrastrukturnog projekta EU.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca