Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

Prvi u Hrvatskoj: Žilu iz ruke spojili su na arteriju na mozgu

VRHUNSKA MEDICINA: Riječki liječnici s američkim kolegama izveli su složenu operaciju na 49- godišnjoj ženi, koju su planirali na trodimenzionalnome modelu

Nel Pavletić/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
40 komentara

Komplicirana šestosatna operacija obavljena je na 49-godišnjoj pacijentici s Raba koja je patila od velike aneurizme krvne žile mozga, a zahvat je planiran na 3D modelu koji je osmislio dr. Dinko Štimac.

On je i predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, a na operaciji je asistirao renomiranom dr. Laligamu N. Sekharu, jednom od najboljih američkih neurokirurga. Dolazak vodećeg neurokirurga današnjice u Rijeku rezultat je 17-godišnje suradnje i prijateljstva s dr. Dinkom Štimcem, uspostavljenim tijekom njegova studijskog boravka u SAD-u.

Nel Pavletić/PIXSELL

Liječnici su na ovoj operaciji prvi put u Hrvatskoj pacijentici ugradili 25 centimetara dugačak graft (usadak) arterije na vratu do mozga.

- Radi se o aneurizmama gdje treba uzeti krvnu žilu s noge ili, u ovom slučaju ruke, i napraviti premosnicu. Pritom se skidaju dijelovi baze lubanje i zaklema se aneurizma.

Od žile iz ruke napravili smo premosnicu od unutrašnje karotidne arterije na vratu s lijeve strane, koja je provučena ispod kože i ispred uha te našivena na srednju mozgovnu arteriju. Aneurizma je potom isključena iz cirkulacije kako bi krv preko ove premosnice zaobilazno cirkulirala do mozga - pojasnio je dr. Štimac dodavši da je ovo jedan od najsloženijih zahvata u neurokirurgiji.

Nel Pavletić/PIXSELL

Dr. Sekhar kaže da se ugodno iznenadio 3D modelom/angeografijom u omjeru 1:1 koji ga je dočekao uoči operacije, a za čiji izum je zaslužan dr. Dinko Štimac. Preciznost tog trodimenzionalnog modela mjeri se mikronima, a prema uputama dr. Štimca, odnosno CT-a mozga pacijentice, obrađen je na Građevinskom fakultetu opremom dobivenom iz infrastrukturnog projekta EU.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message