News

Komentari 1

Oni će biti nečiji anđeli čuvari, pa moraju posjetiti i - muzeje

Oni će biti nečiji anđeli čuvari, pa moraju posjetiti i - muzeje

Psi pomagači u Muzej ratne fotografije su stigli sa svojim socijalizatorima. Budući psi pomagači u muzeju se navikavaju na nove okolnosti s kojima će morati snalaziti kad jednog dana zauzmu svoje plemenite uloge

Naša misija nije rat, već mir i ljubav. A to je najbolje podijeliti s našim najboljim prijateljima, psima, rekli su kustosi u Muzeju ratne fotografije u Zagrebu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Ne treba stoga čuditi da je ovaj muzej odlučio širom otvoriti vrata psima koji će jednog dana biti pomagači slabovidnima, a od 2015. pravo na pomoć ovih iznimnih stvorenja imaju i druge osobe s invaliditetom te oboljeli od kroničnih bolesti.

- Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima, tu su psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi- pojasnila je Staša Šoh‎, koordinatorica Programa socijalizacije pasa pomagača.

Ove plemenite životinje imaju pravo ući u bilo koju ustanovu, no predrasude i neznanje često stavljaju nepremostive prepreke pred pse pomagače i one kojima oni pomažu.

Muzej ratne fotografije je, otvorivši ovako vrata psima pomagačima i njihovim socijalizatorima, učinio humani korak ka rušenju svih takvih besmislenih i nepravednih prepreka. 

Psi pomagači u Muzej su stigli sa svojim socijalizatorima, među kojima su volonteri raznih profesija, od fotografa do bivših pilota MIG-a. Naime, štene koje je odabrano da jednog dana bude pas pomagač, svoju prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u volonterskoj obitelji, gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti.

Socijalizacija podrazumijeva odrastanje šteneta u stabilnog psa, priviknutog na sve životne sredine i okolnosti u kojima se budući korisnik psa pomagača može naći. A posjet muzeju svakako je jedna od tih novih okolnosti.

- Ovo nisu obični psi, u našem uzgoju pomno su birani uzgojne ženke i uzgojni mužjaci kako bismo dobili najbolje karakteristike pasa koji će jednog dana izrasti u zrelu jedinku sa kompletno izgrađenom osobnošću psa pomagača- naglasila je Šoh. 

 

Najčitaniji članci