Obavijesti

News

Komentari 0

Pula dobila pumpice za mobilne kemoterapije: 'Bit će im lakše'

Pula dobila pumpice za mobilne kemoterapije: 'Bit će im lakše'
1

Uz pomoć prikupljenih oko 49.000 kuna kupljene su pumpe i stolica za kemoterapiju. U Hrvatskoj takve pumpe ima još samo dubrovačka bolnica, a u Puli se nadaju s ovom praksom i nastaviti

VIDEO

Pulska Opća bolnica dobila je 21 elastomersku pumpu za mobilne kemoterapije, koju joj je donirala pulska humanitarna udruga 'Naš san njihov osmijeh'.

Uz pomoć prikupljenih oko 49.000 kuna kupljene su pumpe i stolica za kemoterapiju. U Hrvatskoj takve pumpe ima još samo dubrovačka bolnica.

- Prva osoba koja ju je dobila je mlada pacijentica koja je već dosta kod nas i bila je vrlo zadovoljna terapijom koju je počela primati krajem prošloga tjedna kroz pumpu. Ona je prezadovoljna, a drugi tjedan će još jedan pacijent dobiti ovu pumpu - rekao je dr. Dragan Trivanović, voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom.

Kaže kako je velika prednost te pumpe što je pacijent koji prima kemoterapiju mobilan, i kemoterapiju nosi sa sobom.

- Ovaj uređaj je u inozemstvu, primjerice u Americi uobičajen već godinama i evo imamo ju i u pulskoj bolnici. Poanta je da oboljeli ne ide u bolnicu da primi kemoterapiju, osim ako su u pitanju kratke kemoterapije pa dođe u ambulantu gdje ju primi kroz par sati i ode. Kod nas je na žalost još uvijek ostalo mišljenje kako pacijenta treba "zaleći" u krevet dok prima kemoterapiju i stvari se kompliciraju, a takvoj osobi je ionako teško boraviti u bolnici. Ova pumpa se može staviti u džep, može ju se zakačiti za remen ili hlače. Tako se i pacijenti mogu praktički baviti sportom, biti na zraku, boraviti u prirodi, više biti s obitelji, voziti i obavljati svakodnevni posao - objasnio je dr. Trivanović.

Pumpica funkcionira na način da se u bolnici priprema kemoterapija koja se stavlja u pumpu u kojoj se nalazi poseban materijal koji se širi s prodiranjem tekućine.

- To se zove elastometrija. Pumpa je tehnološka inovacija i kada se pod pritiskom uštrca tekućina, napuni se unutra drugi "balon" koji je napravljen da kroz 24 sata uvijek ispušta istu količinu terapije. Tako da umjesto pacijent leži u bolnici i bude privezan za infuzijsku pumpu, može se normalno kretati uz pomoć elastomerske pumpe. Ona je ranijih godina koštala nekoliko tisuća kuna, a danas košta nekoliko stotina kuna. Riječ je o jednokratnoj pumpi, a cijeli protokol ide na način da se sve pripremi prije dolaska pacijenta. Prikopča se u venu i on s tim ode kući. Vraća se nakon tri dana radi skidanja - objasnio je liječnik.

Pacijent tako ne mora spavati u bolnici i nije izložen bolničkim infekcijama. Liječnik je dodao se ovom inovacijom htjelo pružiti pacijentima dodatnu podršku, jer se nerijetko događalo da mlađi pacijenti ne surađuju jer ih kemoterapija veže uz bolnicu i krevet.

Kaže i kako će pulska bolnica nakon što iskoristi ove pumpe naći model za nabavku drugih.

- Dobili smo sada 21 pumpu za probu ali ćemo ih redovno početi naručivati jer pacijentu se na svaki način treba olakšati. Međutim, ako je u pitanju malo stariji pacijent koji je slabije pokretan, i slabije razumije postupak, za njega je ipak bolje da dođe u bolnicu na terapiju. Ali mladi ljudi koji bi išli šetati,na večer bi primjerice htjeli izaći vani u kafić, igrati se s djecom, ova pumpa je idealna. Od njih očekujemo povratnu informaciju ako se nešto zakomplicira, iako je mala šansa za to. Primjerice,može ispasti igla iz vene, pa je i to manja komplikacija - objasnio je liječnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..