Obavijesti

News

Komentari 3

Puljkova većina izglasala poskupljenje vrtića u Splitu

Puljkova većina izglasala poskupljenje vrtića u Splitu

Odsad će se za boravak djeteta u redovitom desetosatnom jasličkom programu izdvajati 620 kuna, u redovitom desetosatnom vrtićkom programu 600, a u redovitom osmosatnom vrtićkom programu 510 kuna

VIDEO

Petnaest vijećnika vladajuće stranke Centar u splitskome Gradskom vijeću noćas je prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka o poskupljenju dječjih vrtića i produženog boravka u školama nakon duže rasprave u kojoj je ostatak vijećnika kritizirao prvog čovjeka Splita.

Puljku je za izglasavanje prijedloga bilo dovoljno 15 ruku vijećnika njegove stranke jer na redovnoj sjednici nije bilo prisutno troje vijećnika HDZ-a, a dvoje iz SDP-a odlučio je uskratiti podršku na tom pitanju.

Kako je izrekao Davor Matijević, smatraju da 'Grad koji predlaže proračun od 1.8 milijardi kuna može podnijeti teret da u ovoj godini krize kad se intervenira u cijene struje, goriva, raznih namirnica, ne podigne cijene roditeljima ili barem ne svima'.

Redom su gradonačelniku predbacivali što je u predizbornoj kampanji govorio kako je 'i jedno jedino neupisano dijete u vrtić zaista sramota'. 'Zbog te se sramote ja i bavim politikom, jer tu sramotu nisam mogao gledati sa strane, već sam se uključio kako bih to promijenio. I hoću', izrekao je, podsjetilo se, u objavi na društvenoj mreži krajem svibnja ove godine.

Mostova vijećnica Ivana Ljulj Cvitanić predložila je da roditeljima i skrbnicima djece koja su ispunila uvjete natječaja, a nisu upisana u vrtić, Grad zbog smanjenih kapaciteta isplaćuje naknadu od 700 kuna mjesečno. Puljak je odlučio ne podržati takvu ideju za oko dvjestotinjak djece.

- Grad Split u cijelosti financira bruto plaće za oko 800 zaposlenika, a ne vidim razloga da se ne nastavi s takvom praksom. Pogotovo kad usporedimo ukupna izdvajanja za predškolski odgoj s drugim gradovima, Kaštela izdvajaju 18 posto proračuna, Solin 22, a Split tek 12. Ako grad Split, dakle, u cijelosti snosi trošak bruto plaća, što svakako podržavamo, iz kojeg se razloga isto koristi kao argument povećanju cijene smještaja? - upitala je Ljulj Cvitanić.

Ivica Puljak: Očekujem da će Gradsko vijeće prihvatiti odluke o poskupljenju dječjih vrtića
Ivica Puljak: Očekujem da će Gradsko vijeće prihvatiti odluke o poskupljenju dječjih vrtića

DP: Novi namet - 'puljkarina'

Iako je kriza bilo prije, Igor Stanišić iz redova Hrvatske građanske stranke (HGS) ocijenio je kako je povećanje cijena vrtića trebala biti zadnja linija obrane.

- Neka grad po uzoru na Studentski centar u kojem se zapošljavaju studenti osnuje beba centar da se djeca zaposle i pomažu svojim roditelja plaćati vrtiće - rekao je Stanišić.

Za imovinski cenzus u ovoj odluci zalagala se Stanišićeva stranačka kolegica Lidija Bekavac, a Aris Zlodre, vijećnik Domovinskog pokreta novi namet za dio građana nazvao je 'puljkarina'.

Odsad će se za boravak djeteta u redovitom desetosatnom jasličkom programu izdvajati 620 kuna, u redovitom desetosatnom vrtićkom programu 600, a u redovitom osmosatnom vrtićkom programu 510 kuna. Ranije su za te programe roditelji izdvajali 495, 480, odnosno 410 kuna.

Za smještaj djeteta u redovitom šestosatnom vrtićkom programu cijena je 350 kuna, za razliku od ranijih 250 dok će roditelji za dijete u redovitom petosatnom vrtićkom programu sufinancirati 330 kuna umjesto sada ukinutih 250 kuna.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"