News

Komentari 4

Pulski Aquarium brine se o našem podmorju: Čuvaju periske, pomažu životinjama...

Pulski Aquarium brine se o našem podmorju: Čuvaju periske, pomažu životinjama...

U pulskom Aquariumu djelatnici se svakog dana brinu o dvjestotinjak morskih životinja, od kojih svaka zahtijeva posebnu skrb i njegu

Koralji, meduze, morski konjici, morski psi, ugrožene periske, ozlijeđene kornjače, kajmani..., samo su neke od vrsta koje izgledom i karakterom privlače pozornost posjetitelja pulskog Aquariuma.

- Trenutno se aktivno brinemo o dvadesetak juvenilnih te dvije odrasle periske, koje dobro reagiraju. Za periske i dalje ima nade, a cilj je da se oporave, narastu i da se, kad se za to ostvare uvjeti, vrate u svoje prirodno stanište. O periskama se, uz mene, brine Matea Stankić, ali i drugi djelatnici - kazala je biologinja Aleksandra Bel Dajković.

Kada doista treba hitno pomoći životinji, nerijetko ostaju i izvan radnog vremena. U Aquariumu su trenutno na oporavku i tri morske kornjače. Uz najvećeg, Luku Amadea, teškog 60 kilograma, tu su kornjača Viktorija, teška oko kilogram, i najmanji Koko. S početnih 85 grama sad je došao na pola kilograma.

Kroz Centar je do sada prošlo više od 170 morskih kornjača, koje su se uspješno oporavile od raznih ozljeda i zdravstvenih poteškoća te su puštene u morske dubine. Aquarium se može pohvaliti i s devet vrsta morskih pasa, a utočište su u njemu pronašli i veliki i mali kajmani.

- Od travnja su s nama i dva velika te sedam malih kajmana, koje smo prozvali ‘sedam patuljaka’. Stalno radimo na dobrobiti životinja, a naši djelatnici često prolaze edukacije hranjenja i njege kako bi bili što spremniji u mnogim izazovima - kazali su djelatnici.

Neobičnom ljepotom pažnju privlače i meduze, razne jadranske ribe, tropske vrste te po mnogima najljepši morski konjici. Tijekom ljubavnog plesa prilikom parenja drže se za repove, plivaju njuškom uz njušku pritom mijenjajući boje.

Najčitaniji članci