Obavijesti

News

Komentari 237

"Milanović bi u demagogiji pobijedio čak i Chuck Norrisa"

"Milanović bi u demagogiji pobijedio čak i Chuck Norrisa"
6

Briga za siromašne u zadnjoj godini mandata, navodi nezavisni zastupnik Branko Vukšič, je predizborni trik: 'Ovo jest čista demagogija i čisti populizam ili prljavi'

VIDEO

Na zahtjev Vlade RH od 8. do 11. rujna sazvana je izvanredna sjednica Sabora na čijem je dnevnom redu očitovanje o prijedlozima zakona o socijalnoj skrbi, trošarinama, financiranju jedinica lokalne samouprave te o zakonima o stečaju potrošača i obnovljivim izvorima energije.

PRIJENOS UŽIVO:

VIDEO

Reiner: Sramota, skoro svi zakoni su doneseni po hitnom postupku

- Sramota je da je ovaj saziv Sabora 4/5 zakona donio po hitnom postupku - kazao je HDZ-ov zastupnik Željko Reiner koji se žalio što su zakoni predloženi po hitnom postupku te je zatražio glasovanje, a predsjednik Sabora je usvojio njegov prijedlog.

- Slažem se da je loša praksa, ali ne samo ove Vlade - kazao je predsjednik Sabora Josip Leko te su zastupnici potom glasovali hoće li na četiri predložena zakona primijeniti hitni postupak.

"Milanović bi u demagogiji pobijedio i Chucka Norrisa"

Zastavicu prvog demagoga preuzeo je Zoran Milanović, a u demagogiji bi pobijedio i Chucka Norrisa, ustvrdio je u Saboru nezavisni ljevičar Branko Vukšić . Briga za siromašne u zadnjoj godini mandata , navodi, je predizborni trik. Naime, zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi koji predviđa povećanje zajamčene minimalne naknade za radno nesposobne samce te djecu samohranih roditelja, ali i uvođenje vaučera za energente u iznosu od 200 kuna za 125.000 siromašnih građana od 1. listopada ove godine.

- Trebali su u prvom tjednu, prvom mjesecu ili prvih šest mjeseci napraviti sve ono što pokušavaju demagoški raditi sada 5 minuta do 12 ili 5 minuta poslije 12. Ovo jest čista demagogija i čisti populizam ili prljavi. Da se netko to usudio napraviti prije s ove lijeve stranice letjele bi strelice više nego što su ih ispucali Indijanci u svim ratovima, otrovne strelice - ustvrdio je.

Svjestan je da će se mnogi koji nemaju upecati na taj mamac, a nada se da će među njima biti i onih koji će se upitati zašto socijaldemokrati dijele samo pred izbore i zašto nisu bili osjetljivi ranije. Podsjetio je kako su se vladajući odnosili prema problemu gladne djece u školama, na što je 24sata prvi upozorio još u ožujku 2014. godine. Vladajući sada priznaju da ima 17.500 gladne djece u školama koje će nahraniti, napomenuo je i podsjetio da su od strane vlasti stizale tvrdnje da nema gladne djece i da je sve to izmišljotina. Premijer je, navodi, rekao kako u Hrvatskoj nije problem glad nego pretilost, a ministrica socijalne politike i mladih da su gadna uglavnom romska djeca.

"Ovdje riječ isključivo o kupovini glasova"

Iz HDZ-a stižu optužbe da je ovdje riječ isključivo o kupovini glasova, a ne brizi za siromašne. Uvođenje vaučera za struju je, kažu, prevara i manipulacija jer je prije tri i pol godine građanima povećana cijena struje 25 posto. Iako pozdravlja svaku aktivnost koja dovodi do poboljšanja ekonomskog stanja, Nada Murganić (HDZ) prozvala je ministricu da nije omogućila da ostvare stara, već zakonom utvrđenja prava. Iako ministrica tvrdi da se novac za povećanje prava našao racionalizacijom sustava, Murganić je kazala:

- Cijelu ovu godinu ministrice nisu isplaćivani doplatci za tuđu njegu i pomoć, dječji doplatci, nisu isplaćivane invalidnine i osobne invalidnine onima koji su podnijeli zahtjeve u ovoj godini i krajem prošle godine iz razloga što ne radi jedinstveno tijelo za vještačenje. Ovo nije racionalizacija, ovo je nerad i nečinjenje - ustvrdila je.

Uzvratila joj je ministrica Milanka Opačić :

- To je novo tijelo vještačenja. Da ima jedan broj neriješenih slučajeva, ali to nije namjerno, jer ništa ne radimo s namjerom i nismo mazohisti ni zločesti ljudi. Jedinstveno tijelo je dobilo od 1. travnja 19 980 predmeta, od toga je 60% odrađeno, a ostatak ćemo odraditi do kraja godine - rekla je.

Dujomir Marasović (HDZ) prozvao je Vladu za prevaru i manipulaciju kada je riječ o vaučerima za struju od 200 kuna .

- Vlada daje po 200 kuna, to nije još jedna naknada, to je uvođenje još jednog poreza hrvatskim građanima. Eto zato vi varate i manipulirate. Zašto ne uzmete dio novca za udruge koje uglavnom rade protiv, ismijavaju ili blate Hrvatsku - predložio je.

Ministrica Opačić uzvratila je da nije riječ o nikakvoj obmani i laži.

- Ovdje je riječ o tome da se formula opskrbljivača električne energije mijenja. U toku su pregovori načina na koji će se ona promijeniti. Što znači da oni cijelo vrijeme iz svoje cijene dio plaćaju za obnovljive izvore energije, za određena druga davanja i sve to uplaćuju u državni proračun. U ovom trenutku će se formula promijeniti na način da će oni te 3 lipe uplaćivati za energetsko siromaštvo. Odatle to ide, ne iz proračunskih sredstava - kazala je Opačić ističući da je solidarna naknada dogovorena s tri opskrbljivača električnom energijom.

Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je da Vlada uvodi novi porez ili parafiskalni namet .

- Prije 3,5 godine je hrvatskim građanima, između ostalog i ovima kojima se navodno danas pomaže, želi pomoći, povećana cijena struke 25% i rečeno je da će se ta sredstva iskoristiti kao investicijski zamah hrvatske elektroprivrede. Dakle 3,5 godine ste im uzimali ono što im u sljedećih 20 godina ne možete vratiti. Što je s tim milijardama koje su u prosjeku hrvatskom domaćinstvu negdje oko 80, 90 kuna mjesečno uzima proteklih 44 mjeseca, što je s tim novcima? - upitao je.

- Razumijem da vi kao oporba morate tražiti razloge zbog čega je ovo loš projekt, ali meni je važno da će građani dobiti svojih 200 kuna - uzvratila je ministrica.

"Ova Vlada nije nikakav izuzetak"

Na kritike iz redova HDZ-a da Vlada na kraju mandata provodi populističke mjere, a sve s ciljem kupovine glasove građana reagirao je Milorad Pupovac (SDSS).

- Točno je da u ovome što Vlada čini ima elemenata onoga što svaka Vlada čini na kraju svog mandata i ona prije četiri godine i ona prije osam i ona prije 12, sve nastoje na kraju svoga mandata finiširati sa nečim što će napraviti što nisu stigli u četiri godine i uvjeriti građane u uvjerljivost svoje politike. I ova Vlada nije nikakav izuzetak. Sramota je da toliki broj građana čeka od izborne do izborne godine hoće li dobiti ono što inače u regularnom postupku vjerojatno ne bi dobio u tako brzom postupku kao što je dobio. A mi svaki puta osporavamo jedni drugima pravo da to činimo, a onda kada dođemo na vlast onda činimo isto - kritičan je Pupovac koji će podržati izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

No, smatra da taj zakon neće promijeniti ništa ako se ozbiljnije ne počne pričati o 'opasno nadirućem' siromaštvu, nejednakosti i nezaposlenosti.

- Država ako sebe svede na to da određenim palijativnim socijalnim mjerama nastoji ublažiti siromaštvo, ne otkloniti ga nego ga ublažiti, onda neće napraviti mnogo. To nije država na koju možemo i trebamo s pravom biti ponosni jer ta država da bi ojačala naš ponos mora razvijati ekonomsku politiku, imati monetarnu politiku, a mi nažalost godinama već od toga nemamo ništa - ustvrdio je.

Reagirao je Dujomir Marasović (HDZ).

- Rekli ste da se sramimo. Ja se nemam čega sramiti što sam ovdje izrekao, a vi se sramite zbog toga što meni sa javne govornice govorite da se sramim. Sramite se zbog toga. I nemojte mi više govoriti sa javne govornice Hrvatskog sabora da se ja sramim nečega što sam ovdje izrekao. Vi nikakav niste borac za narod, za srpsku sirotinju iz Like, Banije, Korduna i sela. Vi živite kao jedan elitista i ovo je maksimalna demagogija što ovdje govorite i manipulacija i tu ste velemajstor. U centru Zagreba živite, ovdje šminka po Zagrebu, ići malo u Beograd po instrukcije i plivati u tome u dobrom i lijepom životu, a srpska sirotinja što nema struje od vas koristi nikakve. Vi meni govorite da se ovdje sramim. Tko ste vi da mi to kažete sa ovog Sabora, sa ove govornice? Tko ste vi da to imate pravo reći, da bih se ja trebao ovdje zbog nečega sramiti i stidjeti - uzvratio je Marasović.

Pupovac mu nije ostao dužan te mu je poručio da on sigurno neće utjecati na to kako će i kada govoriti na Saboru.

- A što se tiče vas i vašeg moralnog osjećaja, kad biste imali moralni osjećaj kolega Marasoviću, vi biste se pokrili ušima, a ne govorili - replicirao je Pupovac.

Ivan Šuker (HDZ) tražio je od predsjedavajućeg Nenada Stazića da Pupovcu dodijeli opomena, no Stazić je to odbio.

- Ovo je parlamentarna debata, a HDZ-u očito uvijek smeta kada netko nešto kaže što se HDZ-u ne sviđa i to onda proglašava povredom Poslovnika - poručio je.

Razina rasprave zametala je i Petru Baranoviću (Reformisti) koji se zbog svega osjeća tužno i posramljeno. Smeta mu sve izraženija netrpeljivost koja izlazi iz granica prihvatljivog.

- Optuživali su oni koji su dužili prije one koji duže danas i vrlo vjerojatno ćemo u nekim narednim raspravama po istom modelu i po istoj manira optuživati one koji će zbog svih naših promašaja i nedostatka u hrvatskoj politici zaduživati ovaj narod i ubuduće. Danas mi je najteži dan u Saboru. Ne odričem pravo u debatama bilo kom zastupniku principijelno da kaže što misli, ali apeliram na vas sve iz svih političkih opcija, svih svjetonazora i uvjerenja gospodo podvucimo konačno jednom crtu prihvatljivog u ovoj kući - apelirao je Baranović na zastupnike.

Mlakar: Prekršen je poslovnik

U Saboru se pojavio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko . Davorin Mlakar (HDZ) upozorio je da je sazivanjem izvanredne sjednice prekršen poslovnik . Navodi da Vlada nije objasnila zašto traži hitno zasjedanje. Podsjetio je i na proceduru iz poslovnika kojim je predviđeno da će se sazvati izvanredna sjednica na zahtjev Vlade koji mora biti dan u pisanom obliku i obrazložen, s obzirom na to zašto se traži zasjedanje i što je neophodno hitno donijeti kao zakon.

- Ako pogledate ove zakone koje je Vlada predložila, i sama Vlada tvrdi da će stupiti na snagu 1. siječnja 2016. - upozorio je Mlakar.

Prigovor je odbio predsjednik Sabora Josip Leko.

- Vlada je u skladu s planom rada i traženjem procijenila da je potrebno ubrzati rad na projektima koji su vrijedni za građane - poručio je.

Opačić: Prva stepenica u u blažavanju energetskog siromaštva

Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi predstavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić .

- Nova naknada koju uvodimo je samo prva stepenica u onome što zovemo ublažavanje energetskog siromaštva - kazala je Opačić te dodala da su se odlučili na sufinanciranje energenata, odnosno struje.

- Struja je univerzalni energent i odlučili smo da 125 tisuća korisnika, od toga 60 do 70 tisuća kućanstava, primi mjesečno 200 kuna za troškove struje i time ćemo im pomoći u suzbijanju energetskog siromaštva - kazala je Opačić.

Murganić: Ovo nije racionalizacija, nego nerad

Zastupnica Nada Murganić u replici je pitala ministricu s kojim pravom Vlada obećava nova prava građanima, a nije im omogućila da ostvare stara prava.

- Ovo nije racionalizacija nego nerad i nečinjenje - kazala je Murganić.

Marasović: To je čista prevara; Opačić: Nije istina

HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović kazao je da su vladajući uzeli 100 milijardi duga u četiri godine i samo ove godine napravili "18 tisuća manje radnih mjesta".

- To je čista prevara i manipulacija. Vlada daje 200 kuna siromašnima, ali to je uvođenje još jednog poreza građanima - rekao je Marasović i dodao da novac treba uzeti "udrugama koje rade protiv Hrvatske" i dati siromašnima za struju.

- Nije riječ o obmani i laži - odgovorila mu je Opačić.

Neki razlog za sazivanje izvanredne sjednice prije stanke koju propisuje Ustav vide u količini posla koji čeka zastupnike, dok drugi sazivanje sjednice vide kao uvod u parlamentarne izbore. Dio političara smatra kako je ovim potezom Vlada neosnovano izazvala histeriju i pomutnju kod birača te da su se potrebni zakoni, koji na snagu stupaju 1. siječnja 2015. godine, mogli izglasati i na redovnoj sjednici.

Premijer Zoran Milanović jučer je rekao da raspuštanje Sabora očekuje do kraja rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca