Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
320 komentara

Pupovac bacio vijenac u Dunav, a dio građana mu okrenuo leđa

Milorad Pupovac u Vukovar je stigao u pratnji policije, a s predsjednicom udruge 'Protiv zaborava' položio je vijenac u Dunav kako bi odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama

Vukovar: Milorad Pupovac položio vijenac u rijeku Dunav
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
320 komentara

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 
Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu.

Predsjedik SDSS-a Milorad Pupovac u subotu je došao u Vukovar i zajedno s predsjednicom udruge "Protiv zaborava" Maricom Šeatović odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Jedan vijenac bacili su u Dunav, a drugi je položio na vukovarskom Memorijalnom groblju. Tom prilikom je dio građana, koji su bili tamo, Pupovcu okrenuo leđa.

Pupovca je u Vukovaru pratila i policija.

Nakon polaganja vijenaca otišli su zapaliti svijeće za sve poginule i stradale u crkvi Sv. Nikole.

- Danas smo sa najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim suosjećanjem sa svima koji ih se sjećaju, posebno sa njihovim najbližima, položili vijenac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građene srpske nacionalnosti - rekao je Pupovac. Kaže da su učinili to zbog toga što je to izrad najdubljih moralnih osjećaja, unatoč podjelama koje oko toga postoje u gradu i ovoj zemlji. 

- Mislimo da je to naša dužnost i mislimo da je to smjer u kojem svi trebamo ići - rekao je. 

- Naša je najdublja želja da u gradu Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, koje neće biti izvor optužbi, nastavka mržnji, nego koje će biti povod za približavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti - rekao je Pupovac koji je dodao da to govori kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve. 

- Nisam došao ovdje da bih s bilo kime polemizirao - rekao je Pupovac na pitanje zašto je došao danas, a ne u nedjelju. Dodao je kako nije došao komentirati ičije izjave koje su izrečene do današnjeg dana, a neke su ih trebale odvratiti od dolaska i zastrašiti dio građana Vukovara i biti, kaže povod, da se produbljuje jaz. 

- Nakon sastanka koje smo imali s predstavnicima svih srpskih organizacija, odlučio sam da dođem na današnji dan da mogu na miru položiti vijence i izraziti pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to moglo nekog smetati i da bi mogao doći na mjesto na koje netko ne želi da dođem na sutrašnji dan. Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što se dogodilo u prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovi našeg najdubljeg moralnog osjećaja poštivanja žrtava mogu položiti vijence kao što one zaslužuju - izjavio je i dodao da ništa drugo ne može ni treba reći. 

- Nijedna izjava koju ste mogli čuti ili pročitati, bilo s hrvatske ili srpske strane, nije me spriječila da danas budem ovdje i napravim ono što smatram da je dobro za Hrvate i Srbe - izjavio je i dodao da neće svi Srbi razumjeti dolazak, niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje.

- Uvjeren sam da sa ovim što činimo, radimo pretpostavke da imamo bolje odnose, da čuvamo mir koji smo stvorili '97-'98 godine, da gradimo odnose u ovom gradu jer mu je to potrebno i da gradimo odnose u ovoj zemlji jer joj je to potrebne - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Dobro je da Pupovac ide u Vukovar'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da se svi trebaju pokloniti žrtvama Vukovara i da je dobro da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ide u Vukovar.

Čelnik SDSS-a je odabrao otići danas u Vukovar, mi ćemo tamo kao Vlada u najvećoj mjeri biti sutra, a dio će biti u Škabrnji, kazao je Plenković novinarima tijekom obilaska 41. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Čuli smo se sinoć, on me obavijestio o odluci koju je donio, kazao je Plenković i dodao: 

- To je njegova oluka, moj stav je da se žrtvama Vukovara trebaju svi poklonit i odati im poštovanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message