Obavijesti

News

Komentari 336

Pupovac: U Trpinji nije bilo potrebe za zastrašivanjem

Pupovac: U Trpinji nije bilo  potrebe za zastrašivanjem
10

Pupovac je komentirao privođenje osumnjičenih za ratni zločin nad Hrvatima i rekao kako je izgledalo ''kao da se ide u neku strašnu akciju u kojoj će se naići na otpor''

VIDEO

Najprije je došla garnitura policijskih automobila s civilnim oznakama, potom s džipovima i teškim formacijama te na kraju medicinska kola, kao da se ide u neku strašnu akciju u kojoj će se naići na otpor, konflikt. Ta vrsta zastrašivanja nepotrebna je prema ljudima koji su ostali živjeti tu i dostupni su 15 godina, rekao je Milorad Pupovac (SDSS) o privođenju desetak ljudi u selu Trpinja kod Vukovara koji su u petak privedeni pred Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. 

Policija kazneno prijavila 15 ljudi

Nakon kriminalističkih istraživanja tijekom kojih su prikupljeni novi dokazi, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv petnaestorice hrvatskih državljana (najmlađi 42, a nastariji 63 godine) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Od njih 15 policija je uhitila devetoricu, predala ih pritvorskom nadzorniku te u petak privela na saslušanje u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Vjerojatno su se branili šutnjom

Sudeći po brzini kojom su osumnjičenici izlazili iz zgrade Županijskog državnog odvjetništva može se samo pretpostaviti da su se branili šutnjom. Emil Mitrovski, odvjetnik iz Vukovara koji brani jednog od osumnjičenih, naveo je tek da je "provedena istražna radnja", ali da ne smije reći o čemu je riječ, kao ni koga zastupa u slučaju.

Sumnjiči ih se za ubojstvo 12 civila

U priopćenju Županijskog državnog odvjetništva navodi se da temeljem prikupljenih dokaza postoji sumnja da su osumnjičenici od 14. rujna do kraja studenoga 1991. godine u Trpinji "kao pripadnici Teritorijalne obrane Trpinja i milicije tzv. SAO Krajine, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, sukladno prethodnom dogovoru i zajednički s točno podijeljenim zadacima nezakonito uhićivali, privodili, zatvarali te fizički, psihički i seksualno zlostavljali te ubijali civilno stanovništvo i ratne zarobljenike." Sumnjiči ih se za ubojstvo i nestanak 12 civila te najmanje 60 zarobljenih hrvatskih branitelja, kao i za fizičko i psihičko ozljeđivanje 14 hrvatskih branitelja.

Nakon ispitivanja devetorice privedenih osumnjičenika Županijsko državno odvjetništvo će sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena.

Obitelji privedenih uznemirene

- Odvedeno je desetoro ljudi. Svi su srpske nacionalnosti i domicilni su stanovnici Trpinje. Njihove obitelji su uznemirene jer ne znaju za čega ih se tereti. Nije nam poznato da postoji optužnica koja ih tereti. Ne znamo ni gdje su odvedeni - kazao je u četvrtak načelnik općine Trpinja Miroslav Palić. 

Trpinja je u Domovinskom ratu, inače, bila četničko uporište iz kojega su usmjeravane snage na okupaciju Vukovara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 336
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...