Obavijesti

News

Komentari 214

Sastanak uspio: 'Pronašli smo rješenje za Ljubljansku banku'

Sastanak uspio: 'Pronašli smo rješenje za Ljubljansku banku'
5

Stručne probleme smo riješili. Ostaju još samo politički, rekao je kratko Erjavec i dodao kako se nada da Slovenija neće poslijednja ratificirati hrvatski ugovor s EU

VIDEO

Imamo rješenje za rješenje za spor oko Ljubljanske banke! Zajednička je to poruka ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njezinog slovenskog kolege Karla Erjaveca nakon sastanka u Otočcu ob Krki, koji je trajao više od pet sati. Ministri su zahvalili financijskim stručnjacima Zdravku Rogiću i Francu Arharu, koji su radili na rješavanju ovog spora. 

- Stručne probleme smo riješili. Ostaju još samo politički - rekao je kratko Erjavec. Pusić je dodala da su slovenski i hrvatski financijski stručnjaci odlično pripremili teren za rješavanje spora.

- Današnji cilj bio je naći rješenje koji će zadovoljiti obje strane i koji ne šteti nikome. Do toga smo došli, a idući je korak predstaviti to premijerima i vladama - rekla je Pusić.

Ministri nisu željeli otkriti niti jedan detalj dogovora, ali su rekli da dogovoreno rješenje ima nekoliko različitih podvarijanti.

Erjavec je naglasio kako se nada da Slovenija neće biti posljednja članica EU koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor te je dodao kako vjeruje da će slovenski parlament to učiniti već u ožujku. 

Ako vlade Hrvatske i Slovenije prihvate rješenje, ministri će se ponovno sastati u Zagrebu 19. veljače.

Sastanak iza zatvorenih vrata počeo je u 14 sati. Prije sastanka nisu davali izjave već su se samo fotografirali. Oboje su bili jako dobro raspoloženi. 

Oko 18.30 sati je sastanak prekinut kako bi ministri i stručnjaci večerali. Kako doznajemo, nitko nije tražio ništa izvan jelovnika, a netko je naručio piranskog brancina koji je najskuplji na cjeniku.

Pusić: S obje strane postoji dobra volja

Uoči sastanka slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk rekao je za Delo da je potraživanje Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća 4 do 5 puta veće od potraživanja Hrvatske na ime prenesene štednje od Ljubljanske banke. Delo smatra kako se bez rješenja Ljubljanske banke teško može očekivati ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Ministrica Pusić ocijenila je da s obje strane postoji dobra volja da se taj problem riješi. 

Erjavec smatra kako će biti potreban još jedan sastanak

Erjavec smatra da će nakon današnjeg sastanka biti potreban još jedan, čime će se stvoriti uvjeti za ratifikaciju na sjednici slovenskog parlamenta početkom ožujka. 

Erjavec je rekao to u utorak na konferenciji za novinare, nakon što je izvijestio da je njegova Slovenska stranka umirovljenika (DESUS) donijela odluku o izlasku iz koalicijske vlade premijera Janeza Janše. Erjavec će formalno dati ostavku 22. veljače. Dužnost će obavljati dok o ostavci ne bude izviješten parlament, i to na sjednici koja počinje 4. ožujka.

Ostanak na položaju ministra vanjskih poslova Erjavec je protumačio i kao davanje prilike da se, dok je još na dužnosti, s Hrvatskom riješi pitanje Ljubljanske banke, što je uvjet za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora s Europskom unijom. Izrazio je umjereni optimizam da će se o tome postići dogovor s Hrvatskom iako zbog političke situacije i krize u Sloveniji može doći i do raspuštanja parlamenta te prijevremenih izbora, javlja HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...