Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pustio otrov u venu: Ubo ga stršljen u nogu, umro u trenu

Miloš M. (60) je nakon uboda uspio zazvati svoju ženu i reći joj što je bilo. Pao je u anafilaktički šok i ugušio se do dolaska Hitne pomoći u mjesto Mali Poganac

Dreamstime
Foto: Dreamstime
103 komentara

Miloš M. (60) je krenuo u svoju sobu ne bi li se malo odmorio. Sparina je bila velika, pa je odlučio prileći.

Muškarca iz Malog Poganca, naselja između Koprivnice i Križevaca, tad je u venu na nozi ubo stršljen. Zazvao je suprugu, koja je u spavaćoj sobi pronašla opasnog insekta i ubila ga. Nažalost, otrov je brzo prokolao Miloševim tijelom, pa mu je pozlilo samo nekoliko trenutaka nakon uboda.

- Majka je odmah pozvala Hitnu pomoć, koja je brzo došla, ali otac je već bio pao u anafilaktički šok i izgubio svijest. Liječnica je rekla da mu nema pomoći - kazala je Miloševa kći, koja još ne vjeruje da je izgubila oca. On je prije nekoliko godina prebolio karcinom bubrega i debelog crijeva te prošao operaciju zapletaja crijeva. Obitelj vjeruje da su prijašnje bolesti na njemu ostavile traga.

- Prije 15-ak godina dva puta ga je ubo stršljen dok je kosio travu. Odležao je dva dana, nakon čega se vratio svom normalnom poslu. Vjerujem da su bolesti oslabile njegov organizam i razvile alergiju koja ga je stajala života - rekla je kći.

Dr. Saša Stanja iz Hitnog bolničkog odjela koprivničke Opće bolnice tvrdi da svaki čovjek drugačije reagira na ubod insekta.

- Nekima ostane samo crvenilo oko mjesta uboda, a drugi padaju u anafilaktički šok. Ostaju bez svijesti i ugroženi su im dišni putovi. Tad im se daju adrenalin, kortikosteroidi, kisik i intravenska nadoknada tekućine - objasnio je Stanja. Ipak, ni to ne može baš biti jamstvo da će se svaki pacijent izvući i preživjeti ubod opasnog stršljena.

Alergičari uvijek moraju nositi injekcije s adrenalinom, koje im spašavaju život 

Svaki čovjek koji sumnja da je alergičan na otrov stršljena to može potvrditi kožnim ili krvnim testom. Ako rezultati dokažu alergiju, nužno je da čovjek svakog mjeseca u sljedeće tri do pet godina prima injekcije kojima stvara toleranciju na ubod - tvrdi doc. dr. sc. Mirjana Turkalj. Dodaje da alergičar uvijek mora nositi i autoinjektor, odnosno injekciju u obliku olovke, koji sadrži adrenalin, koji se odmah nakon uboda ubrizgava u bedro i tako spašava život.

Možda vas zanima i ovo:
Message