News

Komentari 93

Putin je Erdoganu otkrio što želi od Ukrajine: 'Ako se postignu ti dogovori, rat bi mogao završiti'

Putin je Erdoganu otkrio što želi od Ukrajine: 'Ako se postignu ti dogovori, rat bi mogao završiti'

Glasnogovornik turskog predsjednika istaknuo je kako je Erdogan pozvao Putina na trajno primirje te ponudio da se ruski i ukrajinski predsjednik susretnu u Istanbulu ili Ankari

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom otkrio nekoliko problema u vezi postizanju dogovora s Ukrajinom o prekidu vatre, rekao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin u intervjuu za turski list Hürriyet, prenosi CNN.

Turski predsjednik ponudio je da Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dođu u Tursku te da se tako olakšaju pregovori o okončanju rata. Zelenski je bio spreman na tu opciju, no Putin je iznio nekoliko problema za koje smatra da bi trebali biti riješeni prije bilo kakvih pregovora, objasnio je Kalin. 

- Prvo je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobna sigurnosna jamstva u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva 'denacifikacija'. Četvrto, uklanjanje prepreka raširenoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini - objasnio je Kalin i dodao kako se podrazumijeva da je postignut određen napredak u dosadašnjim pregovorima, no da je prerano reći da postoji potpuni sporazum ili da je dogovor blizu potpisivanja. 

Putin je postavio još dva zahtjeva, istaknuo je Kalin, koja su mu posebno važna - priznanje aneksije Krima i dvije tzv. republike u Donbasu. No, Kalin ističe kako ta dva zadnja pitanja nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Postigne li se dogovor oko prve četiri točke, može doći do rasprave o petoj i šestoj - rekao je i dodao kako bi sporazumi onda mogli dovesti do sporazuma i okončanja rata. Glasnogovornik turskog predsjednika istaknuo je kako je Erdogan pozvao Putina na trajno primirje te ponudio da se ruski i ukrajinski predsjednik susretnu u Istanbulu ili Ankari. 

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci