Obavijesti

News

Komentari 41

Putin možda gubi u Ukrajini, ali njegovi štićenici i sljedbenici pobjeđuju u Srbiji i Mađarskoj

Putin možda gubi u Ukrajini, ali njegovi štićenici i sljedbenici pobjeđuju u Srbiji i Mađarskoj
1

Aleksandar Vučić i Viktor Orban, saveznici i sljedbenici Vladimira Putina, odnijeli su uvjerljive pobjede na izborima u Srbiji i Mađarskoj. Putinove metode vladanja dale su rezultate, autokrati s godinama sve više jačaju.

VIDEO

Jednim dijelom, bili su to mali referendumi o Vladimiru Putinu.

O njegovoj vladavini, političkim metodama, ambicijama i diktatorskim sklonostima koje su kulminirale invazijom na Ukrajinu, razaranjem, ubijanjem, ratnim zločinima, kao i izoliranjem Rusije od Zapada.

I na tim mini referendumima trijumfirali su Putinovi politički štićenici, sljedbenici, saveznici i politički klonovi.

Aleksandar Vučić ponovno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, a njegova izborna koalicija odnijela je uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima i blizu je samostalnog formiranja Vlade.

Viktor Orban, pak, osvojio je dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu i deklasirao ujedinjenu oporbu.

Putinovi saveznici

Vučić je tjednima odbijao osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, dok je Orban zabranio transport oružja Ukrajini preko mađarskog teritorija i našao se u izolaciji unutar Europske unije kao jedini državnik koji podržava Putina.

Čak su nakon pobjede obojica davali slične izjave. "Morali smo slomiti moćne neprijatelje, ljevicu, medije, Soroša, Zelenskog", kazao je Orban, a Vučić konstatirao da se "Srbija pomaknula udesno" te da je "utjecaj ukrajinske krize bio ogroman što se vidi i po rezultatima izbora".

No umjesto da Putinove štićenike i saveznike stigne kazna zbog ruske agresije i zločina u Ukrajini, da se birači osvijeste na putinovske metode vladanja u Srbiji Mađarskoj, Vučić i Orban dodatno su učvrstili vlast u svojim zemljama.

Putinova politika

Pribrojimo li tome i napredovanje francuske desničarke i Putinove saveznice Marine Le Pen u anketama uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, možemo zaključiti da Putin možda zapinje u Ukrajini i da trpi opću osudu i sankcije u Europi i zapadnom svijetu, ali da njegova politika trijumfira u Europi i Europskoj uniji.

Putinovi recepti vladanja još jednom su polučili uspjeh.

Ništa neobično. Putin je od Rusije desetljećima radio ono što Orban i Vučić godinama rade od Mađarske i Srbije. Vladavina čvrste ruke, jačanje nacionalizma, prozivanje neprijatelja, gušenje medija i kritičara, razbijanje ili zatiranje opozicije, kontroliranje institucija i pretvaranje čitave zemlje u svoj privatni feud, sustavna je politika vlasti u susjednim državama.

Vladari su okruženi i potpomognuti oligarsima i tajkunima, represivnim aparatom i državnim medijima, propagandom i zastrašivanjem.

Što dulje, to gore

Time je još jednom potvrđeno staro pravilo: što su autokrati i diktatori duže na vlasti, to ih je teže svrgnuti ili smijeniti.

S godinama postaju sve jači i stabilniji jer njihove metode vladanja tijekom godina daju rezultate.

Oni kreiraju društvenu klimu, političko okruženje i medijsku podlogu za konsolidiranje vladavine pomoću ispiranja mozga, državne propagande, kreiranje atmosfere straha koja ubija bilo kakvo protivljenje i tjera ustrašene birače u naručje velikog vođe.

Slične metode vladanja vidljive su i u Hrvatskoj. I to pod HDZ-om koji je u mnogim oblicima i situacijama, preko šefova stranke ili države, bio blizak s Putinom i kopirao Orbanove metode.

HDZ kontrolira institucije i nastoji kontrolirati medije, HDZ zastrašuje građane i nudi se kao jedini spasitelj, HDZ uzurpira domoljublje i poistovjećuje se s državom, HDZ konstantno prednjači pred razbijenom i ideološki raznolikom opozicijom, dok samo u velikim gradovima nailazi na otpore, kao Vučić u Beogradu.

HDZ kopira metode

Umjesto da je agresija na Ukrajinu označila početak kraja putinovskog modela, ona ga je zapravo dodatno učvrstila i promovirala. Putin konsolidira vlast u Rusiji, uhićujući prosvjednike i držeći građane u orvelovskoj blokadi, a to su sada učinili i Vučić i Orban.

Uskoro bi mogao i HDZ.

Ali mogao bi iz toga profitirati i Zoran Milanović, novopronađeni saveznik Rusije i Putina, koji svoju politiku s Pantovčaka usmjerava prema biračkom tijelu očaranom Putinom ili naprosto prijemčivom takvom stilu vladavine.

Pandemija, treći svjetski rat, inflacija, nesigurnost i siromaštvo pogonsko su gorivo za autokrate i diktatore. Što je gore, njima je bolje. Tek u trenucima stabilnosti, progresa i društvenog napretka ljudi su spremni eksperimentirati na izborima, tražiti nešto bolje ili kažnjavati one zbog kojih im nije onako dobro kako bi to željeli.

Vladimir Putin ratom u Ukrajini otvorio je novo poglavlje svog brutalnog rata protiv liberalne demokracije. A u nju će biti upisane pobjede Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu