Obavijesti

News

Komentari 2

Putin naredio recipročni ruski odgovor na testiranje projektila

Putin naredio recipročni ruski odgovor na testiranje projektila
1

Washington se 2. kolovoza službeno povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog tijekom Hladnog rata

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naredio recipročan odgovor na nedavno američko testiranje projektila zbog čega Moskva optužuje Washington da namjerava rasporediti ranije zabranjene projektile diljem svijeta. 

Pentagon je u ponedjeljak priopćio da je testiran konvencionalni projektil srednjeg dometa koji je pogodio metu nakon 500 kilometara leta, što je prvi takav test nakon povlačenja SAD-a iz povijesnog nuklearnog sporazuma INF ranije ovog mjeseca. 

Washington se 2. kolovoza službeno povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog tijekom Hladnog rata, a prije toga je optužio Moskvu za kršenje odredbi sporazuma, što Kremlj odbacuje.

INF je zabranjivao konvencionalne krstareće projektile dometa od oko 500 do 5000 kilometra, smanjujući time sposobnost obiju zemalja za nenadani napad nuklearnim oružjem.

'Ako SAD rasporedi projektile u Europi, to je prijetnja Rusiji'
'Ako SAD rasporedi projektile u Europi, to je prijetnja Rusiji'

Putin je u petak rekao ruskom Vijeću sigurnosti da Rusija neće mirno gledati američke poteze te da američke izjave o razmještanju novih raketa u azijsko-pacifičkoj regiji "utječu na ruske temeljne interese zbog blizine ruskih granica".

Ministar obrane SAD-a Mark Esper rekao je da se zalaže za relativno brzo postavljanje raketa srednjeg dometa u Aziju, dok se Putin ovog tjedna žalio da SAD sada može postaviti svoju novu raketu u Rumunjskoj i Poljskoj.

"Nema sumnje da je stvarna namjera SAD-a (kada je izašao iz INF-a) bila imati odvezane ruke za raspoređivanje prethodno zabranjenih raketa u različitim regijama svijeta", rekao je Putin, govoreći o razlogu povlačenja SAD-a iz INF-a.

"Nikada nismo željeli, ne želimo i nećemo biti uvučeni u skupu i destruktivnu utrku u naoružanju. U svjetlu trenutnih okolnosti naredio sam ministarstvima obrane i vanjskih poslova te drugim odgovarajućim agencijama da analiziraju prijetnju koju našoj zemlji predstavljaju američke akcije i da se poduzmu iscrpne mjere za pripremu recipročnog odgovora", dodao je Putin. 

Unatoč toj naredbi, Putin je rekao da Rusija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om o povratku povjerenja i jačanju međunarodne sigurnosti. 

Washington je pak da SAD ne planira tako skoro razmjestiti nove rakete na europsko kopno. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa