Obavijesti

News

Komentari 11

Putin: Zločinačka Gruzija ne može nadzirati Osetiju

Putin: Zločinačka Gruzija ne može nadzirati Osetiju
15

Ruski vojnici u Južnoj Osetiji započeli su operaciju nametanja mira u zoni gruzijsko-osetijskog sukoba s ciljem zaštite civila, izjavio je Medvedev

VIDEO

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u subotu navečer za američku televizijsku postaju CNN da je Gruzija "spremna" na primirje ako Rusija prekine bombardiranje.
- Sada je jasno da je primirje nužno i da je potrebno povlačenje - istaknuo je. Gruzijski predsjednik je ocijenio da je "potrebna internacionalizacija" tog procesa, "možda posredovanje i zaštita civilnog stanovništva".
- Civili, žene i djeca, trenutačno su u pogibli- dodao je Saakašvili, opetujući da je mala republika i dalje izložena ruskom bombardiranju.
- Ovo je ratni zločin- kazao je. Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je međutim da Gruzija nakon svoje "zločinačke" operacije protiv separatističke republike Južne Osetije, koja je dala povoda žestokoj ruskoj vojnoj intervenciji, neće moći ponovo uspostaviti suverenitet nad tim područjem.
- Smrtni udarac zadan je teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije, poprilična šteta je nanesena njezinu državnom suverenitetu: teško je zamisliti da je, nakon svega što se dogodilo, moguće natjerati Južnu Osetiju da bude dijelom gruzijske države - kazao je Putin. SAD su izjavile kako Rusija opasno pojačava napetosti s Gruzijom svojim žestokim vojnim napadom, uključujući uporabu strateških bombardera i raketa. Administracija predsjednika Georgea W. Busha također kaže kako ruska vojska vrši udare na civilna područja. Dužnosnik koji je zatražio da ostane neimenovan kazao je novinarima kako je Rusija uporabila silu nesrazmjernu prijetnji koju navodi te da blokira pokušaje posredovanja u postizanju prekida vatre.Ruski vojni zrakoplovi u subotu su nastavili bombardirati vojne i civilne ciljeve u Gruziji. Reutersov reporter javio je da je bomba pogodila stambenu zgradu u gruzijskom Goriju, rodnom gradu Josifa V. Staljina. Poginulo je najmanje pet ljudi. Ruski mediji objavili su da je njihova vojska istjerala gruzijske snage iz Chinvalija, glavnoga grada Južne Osetije. Saakašvili je to negirao. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da nastoje prisiliti Gruziju na mir.
- Povlačenje gruzijskih snaga iz ratne zone jedino je rješenje za krizu u Južnoj Osetiji - rekao je Medvedev. Gruzijski parlament proglasio je ratno stanje, koje će trajati 15 dana, a iz Iraka su odlučili povući kontingent od 2000 gruzijskih vojnika. U sukob se uključila i druga odmetnuta gruzijska pokrajina Abhazija.
- Abhaške vojne snage pokrenule su vojnu akciju s ciljem protjerivanja gruzijskih snaga iz prijevoja Kodori - rekao je Sergej Šamba, ministar vanjskih poslova Abhazije. Navodno su i u ovoj akciji sudjelovali ruski zrakoplovi. Abhaske vlasti su pak izjavile da je napad izvela abhaska, a ne ruska avijacija, kako bi pomogla Južnoj Osetiji. Saakašvili je izjavio da su gruzijske snage oko 19 sati u subotu "odbile" napad u klancu Kodori, u gruzijskoj separatističkoj regiji Abhaziji. Nešto kasnije abhasko predsjedništvo je objavilo da napadi traju u gornjem dijelu klanca Kodori. Glasnogovornik predsjedništva Kristian Bjania rekao je kako abhaška vojska još nije stupila na to područje.
Bush, američka državna tajnica Condoleezza Rice, sile Europske unije te OESS pozivaju na prekid vatre i poštivanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne traži opći rat s Gruzijom i optužio je Tbilisi za izazivanje nasilja. Prema njegovim riječima, poginulo je oko 1.500 ljudi i taj broj i dalje raste. Gruzijska vojska je ušla u Južnu Osetiju i napala glavni grad Chinvali u noći s četvrtka na petak. Kako navodi rusko ministarstvo obrane, 15 ruskih mirovnjaka je poginulo, a ima i puno ranjenih. Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da su ruski zrakoplovi tijekom noći bombardirali zrakoplovnu baza u Vazianiju, vojnu baza u Senakiju i crnomorsku luka Poti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.