Obavijesti

News

Komentari 242

Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu

Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu
1

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima

VIDEO

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima. Na taj način dramatično bi se smanjilo onečišćenje zraka koje godinama doslovno izluđuje i ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda, preko rijeke Save, u Hrvatskoj.

Ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Anvar Azimov, otkrio je za 24sata detalje tog plana koji bi konačno omogućio rješenje, kako on kaže, “najiritantnijeg problema” u odnosima Moskve i Zagreba.

“Iako smo dosad investirali nekoliko milijuna eura u filtre i zaštitu okoliša u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rješenje”, otkriva ruski diplomat.

Rafinerija u Bosanskom Brodu vlasništvo je ruske državne tvrtke Zarubezhneft iz Moskve. Energana rafinerija, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je riječ o sirovini koja ima veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, onečišćenje je golemo i ugrožava stanovništo u oba Broda, Bosanskom i Slavonskom.

Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

“Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti”, tvrdi dr. Azimov. U tom slučaju sirovu naftu u energani rafinerije zamijenio bi plin koji je puno čišći i ekološki prihvatljiviji, a to bi dramatično smanjilo zagađenje zraka i okoliša. Cijena cijelog projekta je oko 10 milijuna eura i Rusija plaća sve.

“Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske”, kaže ruski diplomat koji je osobno posjetio Slavonski i Bosanski Brod kako bi se uvjerio u razmjere onečišćenja.

Za finalizaciju je potrebno sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije. “

Siguran sam da bismo tako eliminirali 90 posto zagađenja”, uvjerava ruski veleposlanik. Prof. dr. Igor Dekanić, ugledni stručnjak za naftu, potvrdio je da mogućnost uvođenja plina u rafineriju umnogome smanjuje razinu onečišćenja.

“Da, to je moguće. Uvođenje plina, kao što je slučaj u modernim rafinerijama, dovelo bi do smanjenja onečišćenja.”

On kaže da to i nije sasvim nova ideja za rafineriju u Bosanskom Brodu te da je već ranije spomenuta takva mogućnost. S druge strane, Rusi, osim troška, vide i mogućnost stanovite zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Republika Hrvatska i vlasti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, već dulje neuspješno pregovaraju o saniranju onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Unatoč potpisanim protokolima, stanovnici Slavonskog Broda ne vide bilo kakvo poboljšanje. Istodobno, rafinerija bilježi ozbiljne gubitke koji rastu iz godine u godinu. Prihodi su u ozbiljnom padu zbog stanja u naftnom biznisu u svijetu. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak rafinerije u Bosanskom Brodu narastao je na ukupno 284 milijuna eura.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"