Putinove zvijeri: 'Doveli su me u zatvor da vidim što rade mom sinu. Spojili su nas na struju...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 45

Putinove zvijeri: 'Doveli su me u zatvor da vidim što rade mom sinu. Spojili su nas na struju...'

Putinove zvijeri: 'Doveli su me u zatvor da vidim što rade mom sinu. Spojili su nas na struju...'

Elektrode bi im pričvrstili posvuda: za uho ili genitalije, to se zvalo 'telefon'. Jednoj uhićenoj ukrajinskoj policajki elektrode su pričvrstili za bradavice. Prst su joj odsjekli nožem, priča Olga Černiak

VIDEO

Putinovi vojnici došli su po Olgu Černiak u kolovozu 2022., nedugo nakon što je pao Kherson, stavili joj povez preko očiju i odveli je u nepoznato. Nisu joj rekli ni zašto ni kamo. Tek kasnije će saznati da su nju i sina prijavili susjedi. Kad su stigli, ostavili su 46-godišnju ženu da čeka satima povezanih očiju u smrtnom strahu. Kasnije će se ispostaviti da u tim katakombama drže zarobljene Ukrajince. Na žalost, među njima bio je i Olgin sin.

Zarobili su je i doveli tamo bez da je išta skrivila, jedini motiv, ispostavit će se, bio je da sluša kako joj sina muče. Činili su sve da i nju i njega natjeraju da progovori, objavio je u reportaži Sky News, koji se već neko vrijeme intenzivno bavi istragom i svjedočanstvima ratnih zločina počinjenih u ukrajinskome ratu. Olga je prošla nešto najgore što jedna majka može zamisliti.

- Stajala sam ispred jedne prostorije povezanih očiju, a unutra su mog sina mučili strujom - ispričala je Olga za Sky News plačući.

- Sin me molio da im kažem sve što znam. "Ne mogu više podnijeti da mi to rade, majko", govorio mi je... 

Onda su i nju odveli u istu prostoriju sa zidovima boje breskve. Sjela je na stolicu. Na prste su joj pričvrstili metalne "štipalice". Žice su vodile od metalne kutije s prekidačem. Postavljali su pitanja i ako bi Olga odbila odgovoriti, pojačali bi struju. Elektrošokovi prolazili su joj kroz tijelo. Trajalo je satima. Pa opet iznova nakon što bi se malo oporavila. Naposljetku su odustali, očito nije ni znala ono što ih zanima i vratili su je u ćeliju prstiju crnih od opeklina. Onesvijestila se.

- Nije bilo doktora, doveli su mi kiropraktičara, također zarobljenika. Odmah mi je rekao da sam imala srčani udar. Lijeva noga i lijeva ruka su mi bile potpuno oduzete - priča Olga. 

Kad se oporavila, još tri dana su je ispitivali. Više je nisu priključivali na struju, ali su prijetili: "Silovat ćemo ti sina!" 

- Slušali smo iz ćelije kako ljude muče 24 sata na dan. Elektrode bi im pričvrstili posvuda. Kad bi ti ih priključili jednu za uho, a drugu za genitalije, to se zvalo 'telefon'. Jednoj uhićenoj ukrajinskoj policajki elektrode su pričvrstili za bradavice. Prst su joj odsjekli nožem - kaže 46-godišnja žena, koja nikad nije imala nikakve veze s vojnim operacijama. Bila je običan civil.

U kombiju, dok su je slomljenu vraćali s ispitivanja, upoznala je još jednu ženu slične sudbine. Svetlanu Shukailo. Najmanje 26 takvih centara u kojima su zatočeni i mučeni civili evidentirale su organizacije za ljudska prava samo u khersonskoj regiji tijekom 254 dana. Svetlana i Olga zajedno su prošle pakao ruskog mučilišta. 

- Mislila sam da zbog mojih godina neću biti sumnjiva - kaže Svetlana i priča kako je ukrajinskim vlastima slala fotografije i videa pravca kretanja ruskih trupa u khersonskoj regiji. No izdao ju je kolega s posla. 

Premještali su ih nekoliko puta. Na kraju su ona i Olga završile u Novortroickiju, duboko u okupiranom teritoriju.

Nakon 254 dana okupacije, 11. studenoga 2022. ukrajinski vojnici vratili su Kherson i ubrzo su Olga i Svetlana oslobođene, nakon 280 dana horora. Oko 60 posto civila odvedenih Rusi su mučili, oko 40 posto njih seksualno je zlostavljano. Broj varira od 1400 do 6000 ukrajinskih civila u ruskim kazamatima, ovisno o izvoru, ali više od 400 ljudi i dalje se smatra nestalima. 

Sky News razgovarao je s najmanje 15 civila koji su doživjeli istu, tragičnu sudbinu. Olga i njen sin spašeni su nakon 280 dana u ruskom mučilištu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije, vraća se pomalo i u  gradovima BiH
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije, vraća se pomalo i u gradovima BiH

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Detalji eksplozije kod Obrovca: Česi u autu imali granatu s kojom se dijete krenulo igrati?!
SMRTNO STRADAO DJEČAK

Detalji eksplozije kod Obrovca: Česi u autu imali granatu s kojom se dijete krenulo igrati?!

U eksploziji su ozlijeđene i dvije žene. 49-godišnjakinji je teško ozlijeđeno oko, a dječakova 34- godišnja majka bila je životno ugrožena
Dječak poginuo, Čeh uhićen!  Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo
NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom