Obavijesti

News

Komentari 18

Putujete u Italiju? Ne kupujte lažnu robu, globa je 50.000 kn

ITALIJA: Upozorivši da prodaja lažnih dobara šteti legalnim prodavačima i državnom proračunu, Salvini je najavio da će svi turisti koji na plaži kupe nešto od plažnih prodavača biti kažnjeni...

VIDEO

Po najvećem suncu i temperaturama koje se ljeti penju i do 40 stupnjeva, prodavači na talijanskim plažama neumorno šetaju između kupača pokušavajući zaraditi nešto eura. Nude sunčane naočale, narukvice, torbice, tenisice, kape, ležaljke...Sve što imaju u ponudi nose sa sobom i na sebi, a najveći problem je što je gotovo sva njihova roba - lažna. 

Riječ je mahom o replikama dizajnerskih torbica, kineskim "starkama", lažnim "adidaskama" i sl. Prodavači koji dolaze ponajviše iz afričkih zemalja na taj način pokušavaju preživjeti u Italiji. Međutim, nova tamošnja vlada i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini odlučili su svemu stati na kraj. 

Italija spasilačkom brodu rekla da migrante vozi u Nizozemsku
Italija spasilačkom brodu rekla da migrante vozi u Nizozemsku

Upozorivši da prodaja lažnih dobara šteti legalnim prodavačima i državnom proračunu, Salvini je najavio da će svi turisti koji na plaži kupe nešto od plažnih prodavača biti kažnjeni i to iznosom do 7.000 eura (oko 50.000 kuna).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odnosit će se to i na turiste koji plate masažu ili tetovaže onima koji nemaju licencu za takav posao. 

Kazne za prodavače lažne robe, samoprozvane masere i tattoo majstore kretat će se između 3.000 i 14.000 eura. 

- Moramo zaustaviti invaziju prodavača na plažama i prodaju lažne robe, rekao je Salvini. 

Vole se cjenkati i teško ih se otarasiti

A prodavača je zaista puno, i ne samo to, u namjeri da vam prodaju nešto znaju biti poprilično dosadni. Najgore je ako ih pogledate u oči ili ako se, ne daj Bože, zainteresirate za nešto što nude - u tom slučaju, ako na kraju i odustanete od kupnje, stalno će vam se vraćati u nadi da ste se predomislili. 

No, želite li nešto kupiti ili vam nešto od toga što nude hitno zatreba, cjenkanje je itekako moguće jer cijenu od npr. 20 eura spremni su spustiti čak i na pet. 

U nekim talijanskim gradovima, poput onih na Siciliji, prodavači iz Afrike nisu prisutni samo na plaži nego i u središtu grada, na gradskoj tržnici i sl. Većina njih ujutro radi na ulicama i trgovima, a poslijepodne sele na plaže. 

Tako, primjerice, u Cataniji, drugom po veličini gradu na Siciliji, bez problema na ulici možete kupiti lažne "adidaske". Prošloga su ljeta bile hit one iz linije Stan Smith. Početna cijena bila je uglavnom 20 eura, a finalna - ovisi o kupcu i njegovom umijeću cjenkanja. Tenisice izvana izgledaju gotovo isto kao originali, ali materijali koji se koriste u izradi su drukčiji ili, drugim riječima, znatno jeftiniji i lošiji. 

Sređivanje države ili udar na migrante?

Talijani su sada očito odlučili uvesti reda i stati na kraj lažnoj robi. To je za svaku pohvalu ako je u pitanju stvarna želja za sređivanjem države koja je takvoj praksi godinama 'gledala kroz prste'. No, poznavajući tvrdi stav nove talijanske vlade prema migrantima, i s obzirom da se prodajom robe po plažama bave uglavnom oni, ovaj potez mogao bi se tumačiti i kao udar na doseljenike iz Afrike.

Kako god bilo, migranti će vjerojatno morati pronaći drugi izvor prihoda ili nastaviti prodavati robu, ali bez logotipa poznatih brendova što automatski znači i slabiji interes kupaca. 

VIDI OVO: 5 razloga zašto je mastrubacija zdrava za žene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a